Пет години след това придобива епископски сан. Като епископ на

...
Пет години след това придобива епископски сан. Като епископ на
Коментари Харесай

Атанасовден Е! Честито Скъпи Именници! Ето Какво Гласят Поверията

Пет години по-късно придобива епископски ранг. Като свещеник на град Александрия, Атанасий се включва интензивно в битката против арианската разкол в християнството. Заради откритата му битка против свещеника Арий, който считал, че Христос е по-нисш от Бог отец, както и с помощта на Атанасий, Арий бил отстранен от църквата.

След гибелта на архиепископ Александър християните единомислещо избрали Атанасий за негов заместител в Александрия. Атанасий Велики умрял на 2 май 373 година.

" Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта " - споделят българите. В националните показа Свети Атанасий доминира над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата споделя по какъв начин Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: " Иди си, зимо, идвай пролет ".

Според българската национална традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на родственици и съседи срещу неприятни заболявания. Перата на птицата наложително се резервират, тъй като се има вяра, че имат лечебна мощ. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

На Атанасовден дамите не трябва да шият и плетат, тъй като се счита, че в случай че се убодат, няма да зарасне елементарно. Не се вари фасул и леща, с цел да не се разболеят децата.

Денят е прочут още като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти.

Празнуват всички, които носят имената Атанас, Атанаска, Начо, Таньо, Тинка. В превод от гръцки език Атанас значи " вечен ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР