Пет години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и

...
Пет години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и
Коментари Харесай

ЕС: Пета поредна година не признаваме анексията на Крим

Пет години след противозаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация Европейският съюз удостоверява безапелационната си ангажираност с въпроса за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, се споделя в декларация на висшия представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини

Европейски Съюз акцентира още веднъж, че не признава и осъжда това нарушаване на интернационалното право и остава зает с използването на политиката си на непризнаване, включително чрез ограничаващи ограничения. Европейски Съюз приканва още веднъж страните членки на Организация на обединените нации да обмислят сходни ограничения за непризнаване в сходство с резолюция 68/262 на Общото заседание на Организация на обединените нации, се споделя в документа, публикуван от Съвета на Европейски Съюз.

Нарушаването на интернационалното право от страна на Русия докара до рисково повишаване на напрежението в Керченския пролив и Азовско море. Необоснованото потребление на мощ от Русия против Украйна на 25 ноември 2018 година припомня за отрицателните последствия от противозаконното анексиране на Кримския полуостров за районната непоклатимост. Европейски Съюз още веднъж приканва Русия да освободи абсолютно и без повече закъснение нелегално арестуваните украински членове на екипажа, плавателните съдове и оборудването, се показва в декларацията.

Европейският съюз осъжда построяването на Керченския мост без единодушието на Украйна, което съставлява още едно нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Европейски Съюз чака Русия да подсигурява гладко и свободно прекосяване на всички кораби през Керченския пролив до и от Азовско море в сходство с интернационалното право.

В декларацията се показва също, че Европейски Съюз не признава провеждането на избори от страна на Руската федерация на Кримския полуостров и се отбелязва, че възходящата милитаризация на полуострова продължава да оказва негативно въздействие върху сигурността в района на Черно море.

В документа се споделя също, че след противозаконното анексиране на Крим ситуацията с правата на индивида там доста се е влошило и съществено са били нарушени правата на кримските татари. Европейски Съюз акцентира, че на кримските татари, украинците и всички етнически и религиозни общности на полуострова би трябвало да се подсигурява опцията да поддържат и развиват своята просвета, обичаи от културното завещание, обучение и еднаквост.

Европейски Съюз още веднъж приканва за незабавното освобождение на Олег Сенцов, Едем Бекиров, Олександър Колченко, Микола Семена, Володимир Балух, Емир-Усеин Куку и на всички лица, арестувани на Кримския полуостров и наказани в нарушаване на интернационалното право.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР