Пет години след като Европейската комисия залъжи България незабавно и

...
Пет години след като Европейската комисия залъжи България незабавно и
Коментари Харесай

Пет години и 80 млн. лв. по-късно държавата се сети, че е заменяла кон за кокошка

Пет години откакто Европейската комисия залъжи България " неотложно и дейно " да възвърне в бюджета непозволената държавна помощ, отпусната със замените на гори сред 2007 и 2009 година, Министерството на земеделието, храните и горите най-накрая се зае да извърши решението. То бе постановено през септември 2014 година, а срокът, даден на България, бе една година.

Едва в сряда обаче министър Десислава Танева най-накрая разгласи, че от 132 покупко-продажби или контракти за осъществяване на подмяна, непозволено получена държавна помощ от страна на бенефициенти, е открита в 103. Те засягат 478 парцела на обща повърхност малко над 22 хиляди дка., а неприемливата държавна помощ се равнявала на малко над 80 млн. лева ". Обявяването на тези данни незабавно разсъни съмнението, че сумата е мощно подценена.

По-важното в тази ситуация обаче е за какво страната не е изпълнила до момента решението на Европейската комисия? Средствата, надвзети като непозволена държавна помощ, трябваше да бъдат възобновени в интервал от една година, откакто България е получила уведомлението й, че би трябвало да го направи? Този период е изминал още през есента на 2015 година, а фактът, че заменките са били осъществявани на правилото " кон за кокошка " стана прочут на страната още преди девет години.

Гори на морския бряг

В началото на 2010 година първото държавно управление на Бойко Борисов разгласи сензационната вест, за покупко-продажби по подмяна на горски терени, осъществени в последните месеци от живота на кабинета на така наречен " тройна коалиция ". В листата обаче внезапно се оказа и депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. За да " измие срама " той бе претрупан от премиера да провежда и поеме разноските по пътуването на няколко десетки публицисти от Шабла до Несебър, с цел да се срещнат на място с безобразието на заменките. Пътуването се състоя на 14 февруари и приключи с ваучър за Св. Валентин в ресторанта на хотел в Несебър, благосъстоятелност на Димитров.

Сред горите на морския бряг, за които още тогава медиите научиха, че са били сменени за много по-евтини навътре в страната, имаше и шест изключително фрапиращи случая. Всички те в този момент са в листата на покупко-продажбите, по които в този момент ще би трябвало да бъдат връщани пари.

Така да вземем за пример през 2008 година сдружението " Русалка тур " на Николай и Евгения Баневи заменя 186 дка гора в региона на Балчик за 167 на границата на курорта " Русалка ". Цената на замяната е 8-10 лева на кв. м. плюс доплащане от още 1000 лева, защото се снабдяват с парцел на брега на морето.

Малко по-на юг компанията " Ол сийз пропъртис " е получил през 2007 година (след като България става член на ЕС) над 1000 дка горски терен на самия морски бряг сред Балчик и местността Тузлата срщу надалеч по-евтини гори в разнообразни региони навътре в страната. Теренът е част от " Натура 2000 " като обиталище на редки скотски типове и територия със предпазена растителност. Независимо от това обаче за него е бил създаден и е влезнал в действие обстоен организационен проект (ПУП).

Една от най-мащабните и скандални размени е тази на терен, намиращ се на самия морски бряг до резиденция " Евксиноград " край Варна. През 2009 година той е станал благосъстоятелност на някогашния зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов и брачната половинка му. Цената на договорката с страната излиза по 28 лева на кв.м, без значение че парцелът граничи с морето и елитна вилна зона край Варна.

За да стане допустима договорката в края на 2008 година някогашният към този момент началник на Държавната организация по горите Стефан Юруков припознава урбанизирания приморски терен като част от Държавния горски фонд, а последвалите маневри на страната, с които замяната е станала допустима, са почтени за учебник.

Статутът на " предпазена територия " не е избавил от капиталови планове и местността Камчийски пясъци южно от Варна. Там сдруженията " Бета форест " и " Мирта инженеринг " получиха посредством подмяна близо 3 хиляди дка крайморска гора. Извадените от Държавния фонд терени са част от предпазена зона като обиталище на редки типове птици. Това обаче оказва се едвам, откакто тогавашната общинска администрация в гр. Долни чифлик включва горите в устройствените проекти на града.

През 2008 година сдружението " Мадара бяла норд " на Момчил Караджов и Димитър Борисов заменя 1780 дка гори в Габровския Балкан против 708 дка край с. Самотино до Бяла (Варненско). Любопитен подробност, станал прочут тогава бе, че съветник както на " Мадара бяла норд " е бил братът на някогашния министър председател Сергей Станишев - Георгий.

В западната част на Несебър 11 дка сменена гора се оказаха благосъстоятелност на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Тя се намираше на границата на парцел, върху който сдружението " Експрес турс " има хотел с 240 кревати. От своя страна туристическата компания е благосъстоятелност на " Елеонора транс ", в която Димитров е съучастник.

По данни на Държавната организация по горите, публикувана през 2010г. показваше, че единствено за година преди влезлия през 2009 година мораториум върху размени на държавни парцели за реализирането на разнообразни капиталови планове са били предоставени общо 14 625 дка. Всички те се намират главно край Балчик, Варна, Несебър, Бургас и Царево.

Отсъстващите

Справка на в. " Сега ", направена след публикуването в сряда на листата с сдружения, които ще би трябвало да възстановят непозволена държавна помощ, получена при заменките, демонстрира, че в него има странни празноти.

Така да вземем за пример специалистите на земеделското министерство са пресметнали, че измежду фирмите, чиито покупко-продажби са " чисти ", е свързваната с Красимир Гергов " Трейшън клифс енд спа ризорт ". През 2008 година тя е получило от страната 238 дка крайморска гора край Балчик, оценена на към 2 млн. лева или към 7 лева на кв. м., макар, че граничи с морето. Срещу нея сдружението размени 2984 дка гора край Видин, Чупрене, Черни Осъм, Троян и Тетевен, оценени на същата сума.

Няма да връща пари и " Про консулт 2004 ", учредено от брата на Красимир Гергов - Георги. През 2009 година посредством заменка сдружението е получило 138 дка, за които на процедура е платило по 8 лева на кв. м.

Сред сдруженията, които няма да възвръщат пари от държавна помощ е и " Мирта инженеринг ", заменила 9357 дка гори край Своге, Тетевен и Рибарица за 1345 дка горски фонд във Варненско. Сделката е на стойност 12.3 млн. лева, което прави по към 9 лева на кв. м. Странното в тази ситуация обаче е, че в листата с непозволените заменки участва тази на " Бета форест " - дъщерно сдружение на " Мирта инженеринг ".

В листата участват и три от общо четири покупко-продажби на свързаната с Гриша Ганчев " Литекс комерс " за терени от държавния горски фонд в Несебър и Пампорово.

Очаквано пари за заменките си няма да връща и " Иса комерс " - компания, станала известна като строител на сараите на Ахмед Доган. Тя е получила 12 дка гори в Девин, оценени на малко над 48 хиляди лева, като ги е заменила против 47 дка, оценени на същата стойност.

Сред изрядните в заменките си с страната са и " Евробент " с 62 дка в Кърджали, получени против 92 дка в Кирково, бургаската " Артстрой груп ", " БГ ленд ко ", на благоевградския предприемач Велимир Магурев, апетитен за непосредствен до към този момент някогашния кмет на града Атанас Камбитов и постоянен реализатор на публични поръчки за саниране в града. В листата, оповестен от Министерството на Земеделието,храните и горите не може да бъде открита и договорката с 26 дка гори от държавния фонд край Варна на едноличния търговец " Минтекс – Георги Крумов ".

От листата с физически лица, получили държавна помощ при заменките си с гори от държавния фонд отсъстват Меляйдин Хюсмен с 93 дка във Великотърновско и Марин Тенев със същия по мярка парцел, само че край Разлог.

С три свои парцела в листата участва и някогашния зам. министър на вътрешните работи и народен представител от Атака Явор Хайтов. Четвъртият, който той получи със станалата пословична подмяна през 2009 година бе лишен със правосъдно решение откакто бе потвърдено, че той е част от землището на държавната резиденция " Евксиноград " край Варна.

В сряда министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева разгласи, че страната стартира процедура за възобновяване на надвзетите суми, получени като държавна помощ за горски заменки. Колко време ще отнеме това обаче не е ясно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР