Пет години, след като български лекар - емигрант в Съединените

...
Пет години, след като български лекар - емигрант в Съединените
Коментари Харесай

Дарението от българския лекар в САЩ.: Първите стипендианти в Лом вече завършиха


Пет години, откакто български доктор - бежанец в Съединените щати подари повече от 2 милиона $ на учебното заведение в Лом, в което е учил, първите стипендианти с пари от него към този момент приключиха.

Когато по сметката на гимназия " Найден Геров " в Лом постъпват 2,705 милиона $ за стипендии на бъдещи студенти, Катерина, Станислав, Божидар и Любомир, към момента са възпитаници там.

Сега са измежду първите, заслужили паричната помощ за образованието си в разнообразни университети – от 600 до 800 $ за година.

" Реших да употребявам тази стипендия като един дълготраен проект за развиването ми в областта на изкуството ", сподели Катерина Чакърова.

" Част от тях, живот и здраве, ще ги употребявам за моята специализация ", съобщи студентът в Медицинския университет в Плевен Божидар Кадамяр.

" Аз персонално използвах стипендията за покриване на разноските по семестриалните такси, а една част от парите – за закупуване на образователна литература ", сподели студентът в Медицинския университет във Варна Станислав Михайлов.

След гимназията в Лом, благодетелят доктор Андрей Георгиев приключва Медицинския университет в София, на който подарява 1 милион $. Още 500 хиляди $ получава локалната власт в Лом и близо 1 милион университетът в щата Делауеър, където лекарят е работил.

" Това е плочата, която е била сложена върху дома на Андрей Георгиев и по-точно пред неговия кабинет, където е преглеждал своите пациенти, които са му имали извънредно доверие – нищо, че той е чужденец ", съобщи учителката Марияна Кадамяр.

Вдъхновени от доктор Георгиев, възпитаници от Лом му посвещават свои разкази, стихотворения, песни.

" Това, което е значимо за нас е животът на донора и какво може да подтикне човек към такава благотворителност ", сподели ученикът Алекзандър Владимиров.

" Точно това да бъдем същински хора, да оказваме помощ и да споделяме е нещото, което би трябвало да се популяризира и да се помни с времето ", сподели ученичката Иванна Иванова.

Дарението на лекар Георгиев стига за стипендии за идващите 30 години. От тази сумата за юноша скача на 1200 $ на година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР