Пет години жителство за получаване на гроб, предвижда законопроект. В

...
Пет години жителство за получаване на гроб, предвижда законопроект. В
Коментари Харесай

Пет години жителство за получаване на гроб

Пет години жителство за приемане на гроб, планува законопроект. В гробищните паркове на съответната община ще се погребват единствено
умряли, които са имали непрекъснат или сегашен адрес там 5 години преди гибелта си. Изключение ще се прави единствено за погребения в фамилни
гробници. Това е записано в законопроект, който е импортиран в деловодството на Народното събрание от Вежди Рашидов и група народни представители.

Тези ограничавания съществуват и сега в София и огромните градове, само че със закона те ще бъдат уеднаквени на всички места. Сега гробищата реализират активността си посредством наредби на обособените общини.

Новият закон ще дефинира собствеността на гробищата, правата и отговорностите на притежатели на гробните места, правата и отговорностите на употребилите на гробни места и други. Законът вкарва и условия към терените на гробищните паркове, както и урежда тяхното ръководство.

В плана се формулира и значимият въпрос - каква може да бъде собствеността на гробището, а точно обществена държавна или обществена
общинска. Законопроектът предлага въвеждане на възбрана за отдаване на гробищата на концесия. Те няма да могат да бъдат и обект на
публично-частно партньорство. С новия закон се предлага и възбрана за основаване на господстващо и монополно състояние към всички субекти,
които правят погребална активност.

Забранява се погребални действия да се оферират в лечебните заведения. Лекарите и всички медицински лица няма да могат да оферират или съветват роднините и околните на умрелия за погребални компании.

Офисите на последните пък ще ще би трябвало да бъдат от разстояние от лечебни заведения и общински институции.

За обитаеми места с поданици над 50 хиляди то ще е минимум 300 м, а за останалите - 150 м.

Законопроектът планува още притежателите или шефовете на гробища би трябвало да изготвят правилници, който да включва минимални ограничения за сигурност като защита, контролно-пропусквателен режим, камери на входовете и изходите, да не се позволяват бездомни животни. Сред тях са и проектите за съгласуваност и реакция с Министерство на вътрешните работи и Общинската полиция.

Забранява се и вандализмът - съзнателно разваляне или заличаване на гроб посредством срутване, издраскване, разрушение на монументи и надгробни знаци или елементи от тях, кражба и други дейности на опозоряване на гробно място, който ще се санкционира с санкция от 500 до 1 000 лева, в случай че осъщественото не съставлява закононарушение.

Според вносителите на плана наредбите му ще сложат завършек на нелоялните компании, които изнудват хората. Всеки, който желае да предлага погребални и каменоделски услуги ще би трябвало да подава заявление до шефа на гробището или кмета.

Социално слабите и тези без идентичност ще се погребват за сметка на общинските бюджети.

В гробищата ще се не разрешава влизането на непридружени деца до 14 години; каруци; палене на огън и изгаряне на боклуци, както и лепенето на реклами и некролози на местата, отвън позволените от съответната община.

Въвеждат се и обвързване на правоимащите на гробни места. Те би трябвало да гиподдържат в добър тип и да слагат трайни надгробни знаци. Изоставени, изпочупени, неподдържани или нелегално построени монументи и други би трябвало да се отстранят. Ако правоимащите на гробното място не се извършат предписанията в период, избран от гробищната администрация, траурните надгробни знаци се отстраняват и се приключва правото на прилагане.

Правото на гробоползване се погасява след приключване на минималния санитарно нужен период от 8 години. След това правото на гробоползване може да стане срочно или безсрочно - за безконечни времена.
Това зависи от таксата, която наследниците на покойника ще заплащат за мястото. В него могат да се погребват категорично изброени в закона родственици в случай че сред гибелта на последния положен в гроба са минали осем години.
За законопроекта вносителите споделят, че се базира на традициите, настоящата процедура и икономическите ползи на обществото. Предстои той да бъде прегледан от комисия и гласуван в пленарната зала.
тагове гроб жителство законопроект
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР