Пет европейски града и разработчици на технологии обединиха усилия за

...
Пет европейски града и разработчици на технологии обединиха усилия за
Коментари Харесай

София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано с общ проект за иновации във ВиК мрежата

Пет европейски града и разработчици на технологии сплотиха старания за изобретяване на нови цифрови решения, посредством които да подобрят ръководството на водната и канализационната инфраструктура на континента. Чрез плана Digital Water City, водните сдружения, опериращи в София, Париж, Берлин, Копенхаген и Милано, ще внедряват разнообразни интелигентни цифрови технологии, с цел да засилят интегрираното ръководство на водните системи. За създаването на нововъведенията те си сътрудничат с общини, софтуерни компании, а също и проучвателен институти като Университета Сорбона, Миланския университет и други Тестваните по време на плана нови цифрови технологии, ще бъдат съпоставени и оценени по отношение на актуалните практики.

В София се внедряват две нововъведения по плана - температурни датчици за наблюдаване преливането в канализацията и дюза с камера за разчистване на канализацията. Първите ще се тестват и в Берлин.

Защо е значимо да се следи преливането? Дъждопреливните уреди са част от канализационната мрежа, които разтоварват системата по време на дъжд, с цел да не се позволяват наводнения в парцелите на потребителите. По време на дъжд водата е задоволително разредена и не заплашва реките от съществено замърсяване. Преливане в изсъхнало време обаче не би трябвало да се позволява, тъй като отпадъчната вода е нечиста и не трябва да попада в реките.

" Софийска вода ", част от Веолия, към този момент инсталира 10 комплекта от нискобюджетните температурни датчици за наблюдаване на преливането, които са в " офлайн " режим. Те е към този момент събират данни, които след това ще бъдат заредени в уеб-платформа, разработвана в границите на плана. Принципът им на работа е, че в дъждопреливник се инсталират два датчика - един потънал във водата и един в най-ниската част от преливния борд. Те събират данни за температурата, а разликата сред показанията на двата датчика демонстрира, дали има преливане. Предстои да бъдат инсталирани и 36 датчика, на основни места, в " онлайн " режим. По този метод ВиК операторите ще получават информация в действително време и ще могат да реагират бързо при положение на преливане на води в речните корита.

Интелигентна композиция от HD камера, дюза за разчистване на канализацията и безжична връзка е другото цифрово решение. С тази технология по едно и също време ще се почистват сектори от канализацията, ще се следи за качеството на почистването и ще се наблюдава има ли структурни нарушавания по мрежата.

" Участието ни в плана освен подреди София до цифровите водни градове на Европа, само че и ни дава опция с екип от експерти на международно равнище да обменяме опит, да създаваме технологии и да внедряваме практични решения за осъвременено ръководство на ВиК мрежата. Заедно сътворяваме бъдещото по-добро и мъдро ръководство на водните системи. ", разяснява Васил Тренев, изпълнителен шеф на " Софийска вода ", част от Веолия. Конкретно устройствата, които се внедряват в столицата, разрешават в действително време да се следи има ли преливане от канализацията към речните корита, да се прави мониторинг на канализацията, да се почиства системата и респективно да се подхващат ограничения, където се постанова, добави той.

Водната и канализационната инфраструктура в Европа са подложени на извънредно огромно експлоатационно натоварване. Годишно в Европейския съюз се влагат 45 милиарда евро във ВиК мрежата. Тенденцията е тази цифра да се удвои през идващото десетилетие, с цел да може да се модернизира цялостната инфраструктура и градовете да се оправят с провокациите от изменението на климата. Цифровите технологии са основен фактор за постигането на тази рационализация и точно с тази цел е основан и планът Digital Water City. В рамките на плана към този момент са създадени 15 цифрови решения, които сега се тестват. Те обгръщат цялата гама от новаторски цифрови технологии, като добавена действителност, мобилни технологии, облачни калкулации, датчици, мониторинг в действително време, изкуствен интелект, планирана аналитика, моделиране и програмен продукт с отворен код. Проектът е с дълготрайност три години и пет месеца, извършва се в градските и извънградските зони на София, Берлин, Копенхаген, Милано и Париж и обслужва 30 милиона европейски жители. Той се финансира по стратегия Horison 2020 на Европейския съюз, като " Софийска вода " ще взе участие с 30% съфинансиране .

Как тъкмо се случва осъществяването на плана действително в София можете да видите и във видеото тук:

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР