Пет дни след призива на премиера Кирил Петков за проверка

...
Пет дни след призива на премиера Кирил Петков за проверка
Коментари Харесай

След критиките на премиера КЗК се захваща с цените на горивата

Пет дни след апела на премиера Кирил Петков за инспекция на веригите бензиностанции със мощно повишени цени на горивата Комисията за защита на конкуренцията се засилва със обстановката. Антимонополният регулатор разгласи, че ще извърши изследване на аргументите за повишението на цените на горивата през последните седмици.

Коментарът на премиера пристигна часове след всеобщо запасяване с горива вследствие на клюки в обществените мрежи, че горивата внезапно ще нарастнат, и на няколко фотоси, които демонстрират цени на горивата от над 3 лв..

Комисията показва, че повишаването на горивата би могло да съставлява нарушаване на Закона за защита на конкуренцията единствено в случай че не се дължи на пазарните процеси, като растеж на търсенето, а е резултат от в съгласие или координирано държание на пазарните участници или на антиконкурентни практики на дружество с господстващо или монополно състояние.

Наред с обичайния си инструментариум Комисия за защита на конкуренцията показва, че за осъществяване на изследването си ще употребява и информация от срещи с участниците на съответните пазари и специалисти в региона.

Сега Комисия за защита на конкуренцията афишира, че до момента в който прави инспекцията, ще приема информация за нередности на пазара както от физически, по този начин и от юридически лица.
„ Лукойл “ лимитира вноса на горива
През последните две години Комисията стартира няколко изследвания на пазара на горива, само че без съответни резултати. В известието си в този момент Комисия за защита на конкуренцията напомня, че сега продължава да води две производства за определяне на нарушавания при търговията с автомобилни горива.

Първото бе формирано откакто с началото на пандемията цената на петрола се срина поради неналичието на търсене и лимитираните пътувания по целия свят. Тогава обаче цените на горивата в България не следваха тази наклонност много време. Комисия за защита на конкуренцията напомня, че в хода на изследването комисията е идентифицирала конкурентни проблеми, свързани с ограничение на достъпа до данъчните хранилища и транспортна инфраструктура на сдруженията от група „ Лукойл “, което е от естество да ограничи вноса на горива в страната. Така на „ Лукойл “ в България са предявени изказвания за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията и текст от Договора за действие на Европейския Съюз. Предстои чуване на сдруженията пред комисията, след което и консултиране на бъдещото решение на антимонополното ведомство с Европейската комисия.

Комисията напомня и за второто произвеждане против „ Лукойл България “ ЕООД, формирано през есента, за определяне дали има корист с господстващо състояние в ценовата политика на сдружението при търговията на едро с автомобилни горива. В хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията е изпратила претенции за даване на информация до голям брой пазарни участници - вносители и търговци на едро. Предстои разбор на получената информация, въз основа на който Комисията да откри дали е осъществена корист с господстващо състояние от страна на ответното сдружение. Срок, в който да бъде подготвен анализът не се показва.
Бензинът мина 2.80 лева, дизелът гони 2.90 лева
Горивата не престават да нарастват, като единствено за последния месец всеобщите бензин и дизел са нагоре с към 13%, демонстрира профилираната платформа Fuelo. Средно за страната в понеделник цената на всеобщия бензин А95 доближава 2.81 лева, а на дизела - 2.86 лева
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР