Пет деца и една 33-годишна приятелка със сенаторски пост: всеки

...
Пет деца и една 33-годишна приятелка със сенаторски пост: всеки
Коментари Харесай

Кой ще наследи бизнеса за милиарди на Силвио Берлускони

Пет деца и една 33-годишна другарка със сенаторски пост: всеки от наследниците на Силвио Берлускони чака да получи дял от бизнеса му за милиарди.

Смъртта на някогашния италиански министър председател отключи вълна от спекулации в медиите за това по какъв начин ще се разпредели империята му, която се разгръща в медиите, финансовия бранш, недвижимите парцели, книгоиздаването и други

Fininvest e главната холдингова компания, в която Берлускони беше мажоритарен притежател с 61,3% от акциите.

Председател на борда ѝ е най-голямата му щерка Марина (56 г.), а измежду шефовете е нейният брат Пиер Силвио (54 г.).

Марина Берлускони се счита за същинския правоприемник на бизнес усета на татко си - занимава се с ръководството на фамилните активи от млада възраст и се употребява със автономия и доверие от негова страна.

В борда влизат и още две деца на Берлускони - Барбара (38) и Луиджи (34 г.), като единствено 36-годишната Елеонора не е във висшия мениджмънт, въпреки че и тя, както и останалите синове и дъщери на Кавалера, имат по-малки дялове.

Fininvest e голям бизнес - има над 20 000 чиновници по целия свят, а през 2021 година регистрира близо 4 милиарда евро оборот от продажби. Приходите преди налози са в размер на 373,8 млн. евро.

Въпросът, чийто отговор никой не знае към момента, е какво ще се случи с каузи на Берлускони, написа в собствен разбор SkyNews.

Предварителните прогнози са, че акциите му са поделени поравно сред децата му. Ако това се случи, синът и двете дъщери от втория брак на Берлускони Луиджи, Елеонора и Барбара ще се окажат мажоритарни притежатели с общо 58%, до момента в който Марина и Пиер Силвио държат най-важните управителни позиции в главните компании от бизнеса.



Голямата неизясненост е какво ще се случи с наследството за Марта Фашина - неговата партньорка в живота и в партията, която той наричаше приживе своя " брачна половинка " (макар да не са сключвали брак ).

Най-ценният актив на Fininvest e собствеността в компанията за финансови услуги Mediolanum. Холдингът на Берлускони е вторият по величина акционер във компанията, която има банки и работи още в затрахователен и капиталов бизнес.

В момента цената на дяловете в сдружението се прави оценка на 1,83 милиарда евро.

По-известният бизнес на Берлускони са медиите му, обединени под шапката на обществено търгуваното сдружение Media for Europe (бившето Mediaset). В него Fininvest държи 48,6%.

MFE има 13 телевизионни канала и три радиостанции в Италия, както и още пет малките екрани в Испания. Компанията е акционер и в една от най-големите медийни групи в Германия ProSiebenSat 1.

Пазарната оценка на медийната империя на Берлускони е 1,66 милиарда евро. В борда на MFE са Пиер Силвио и Марина - двете най-големи деца на починалия политик.

Под въпрос остава дали Fininvest ще резервира наличието си на този пазар или ще потърси различен вложител за него. Вторият по величина акционер в MFE e френскияt колос Vivendi, който има гейминг студиото Gameloft, Canal+, рекламната и PR-компания Havas и има дял в Universal Music Group.

Vivendi държи 23,6% от акциите на Media for Europe. По съглашение с Fininvest, французите нямат право да усилват каузи си в MFE до 2026 година

Третият забавен бизнес в империята на Берлускони е Mondadori - най-голямото издателство в Италия за книги и списания, което има пазарна капитализация от 517,7 млн. евро. Mondadori e третият по величина издател и във Франция, като има и най-голямата верига книжарници в Италия.

Сред останалите активи на Fininvest e и Театро Манцони - историческа културна институция в Милано, която е избавена от Берлускони през 1978 година, с цел да не бъде превърната в супермаркет.

Въпреки че Fininvest продаде собствеността си в " Милан ", компанията към момента има позиции в италианския футбол през AC Monza - клуб, основан в град Аркоре, където Берлускони има вила.

Извън Fininvest - Берлускони управляваше и холдингова компания за недвижими парцели Dolcedrago. Фамилията има и голям брой първокласни жилищни здания - в това число вилите в Рим, Кан, Милано, Аркоре, Лампедуза и край Лаго Маджоре.

Берлускони е имал и миноритарни дялове в още две италиански банки, както и в спортната компания Forza 5.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР