Пет държави са внесли иск до прокурора на Международния наказателен

...
Пет държави са внесли иск до прокурора на Международния наказателен
Коментари Харесай

Пет страни искат от МНС да разследва за военни престъпления в палестинските територии

Пет страни са внесли иск до прокурора на Международния углавен съд (МНС) Карим Хан да стартира следствие за обстановката в палестинските територии, съобщи Ройтерс. Хан през днешния ден съобщи, че искът е подаден от Република Южна Африка, Бангладеш, Боливия, Коморските острови и Джибути.

МНС към този момент води следствие за " обстановката в Държавата Палестина " за хипотетични военни закононарушения, осъществени от 13 юни 2014 година насам. Миналия месец Хан сподели, че службата му има пълномощия както върху офанзивата на " Хамас " против Израел от 7 октомври, по този начин и върху всевъзможни закононарушения в границите на израелския отговор, в това число и въздушните удари по линията Газа. Тъй като следствието към този момент е в ход, импортираният през днешния ден иск ще има лимитирано практическо влияние. 

Прокуратурата на МНС популяризира изказване, в което показва, че до момента " е събрала доста количество информация и доказателства " за закононарушения в палестинските територии, както и за незаконни дейности, осъществени от палестинци. 

Израел не признава юрисдикцията на МНС. При избрани условия обаче съдът може да проверява страни, които не са подписали Римския статут - основополагащия документ за МНС, като това важи и в случаите на хипотетични закононарушения, осъществени на територия на страна членка на правосъдния орган, отбелязва Ройтерс. Палестинските територии одобриха юрисдикцията на МНС през 2015 г. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР