Пестенето на електричество не просто ще спести вашите пари, но

...
Пестенето на електричество не просто ще спести вашите пари, но
Коментари Харесай

Изключвайте от мрежата: Едно зарядно за телефон изразходва 2-3 вата, ако не зарежда апарата, а стар телевизор – 20 вата, ако не работи

Пестенето на електричество не просто ще спести вашите пари, само че избавя и околната среда. Вероятно това е вест за доста от вас. В последна сметка, когато включвате нещо в контакта, всичко наподобява чисто и безпроблемно - не виждате и не усещате каквото и да е замърсяване, както да вземем за пример се получава с автомобила. Но замърсяването се случва, то е там, при нуклеарната електроцентрала, която, с цел да работи и създава електричество, употребява горива. С други думи, всякога, когато светнете лампа, вие генерирате замърсяване на околната среда. Всъщност средностатистическият дом генерира повече замърсяване, в сравнение с средностатистическият автомобил. Със идващите редове ще се опитаме да променим това посредством редица препоръки и трикове за икономисване на електричеството в дома и офиса.

Какво е киловатчас (kWh)?  Преди да забележим какъв брой тъкмо коства електричеството, би трябвало да е ясно по какъв начин се мери. Когато купувате бензин или дизел за автомобила си, плащате за литър, изясняват специалистите. Когато купувате електричество, плащате за изразходвани киловати на час (kWh). Ако употребявате 1000 вата за 1 час, това е един киловатчас. За да получите киловатчасовете, вземете мощността на едно устройство, умножете го по часовете, в които го употребявате, и разделете на 1000 (разделянето на 1000 трансформира ватчасовете към киловатчасове). Ако ползвате една 100-ватова крушка по 8 часа в денонощието (240 часа за месец), значи тя ще ви изразходва 24 киловатчаса (на месец). Възможно е устройството, което желаете да засечете, да не демонстрира какъв брой му е мощността във ватове, а в ампери. Тогава умножете амперите по волтажа, с цел да получите ватовете. Например 2.5 ампера по 240 волта са равни на 600 вата.

Как да изчисляваме изразходваното електричество?  За да разберете какъв брой ви коства изразходваната сила от обещано устройство, умножете получения резултат (от горната формула) по цената за киловатчас. Що се отнася до " цената за киловатчас ", би трябвало да създадем няколко разяснения. Макар че на сметката ви за ток написа закрепена сума за изразходван киловатчас, към нея се прибавят разнообразни такси, като да вземем за пример стойност за доставяне (в която се включва данък, добавка за " зелена " сила, високоефективно комбинирано произвеждане и др.) и стойност за систематизиране (в която пък влизат достъп до разпределителната мрежа и транспорт през разпределителната мрежа), а най-после всичко се полза и с Данък добавена стойност. Все отново в случай че кажем, че един киловатчас коства 20 стотинки и оставите една 100-ватова крушка да свети в продължение на 730 часа (един месец), по горната формула излиза, че единствено тя ще ви коства на месец 14.6 лв..

Каква е разликата сред ват и киловатчас?  Много хора се объркват, когато би трябвало да създадат разграничаване сред ват и ватчас. Ватът е стойност за съответния миг, а ватчасът е общата сила, употребена за интервал от време (час). Често се случва някой да попита: " Това устройство харчи 100 вата. Но това за какъв брой време е? ". Не става въпрос за интервал от време, тъй като ватът е тъкмо за този миг. Това е все едно да зададем въпроса: километражът на автомобила демонстрира 60 километра в час, това за какъв интервал от време е? Не е интервал от време, това са 60 километра в час за момента. С други думи, ватовете демонстрират какъв брой сила изисква устройството, с цел да работи, а ватчасовете - какъв брой електричество е употребявано за интервал от време.

И още няколко разяснения... Много устройства употребяват вариращо количество електрическа енергия. Например компютрите, в които количеството зависи от натоварването на системата. Или готварската печка, при която разходът се дефинира от градусите и от това, какъв брой котлона са включени. Не толкоз явен образец е пералнята, при която разликата е в пъти при изпирането на 30 градуса и при изпирането със студена вода. 

Разбира се, множеството устройства не работят 24 часа в денонощието, а е и мъчно да бъдат засечени какъв брой изразходват дневно. Освен в случай че не инвестирате в джаджа, която се назовава " преносим електромер " - включва се в електрическата мрежа, а към него се свързва съответното устройство. Струва към 50 лв. и може да демонстрира както какъв брой електрическа енергия се изразходва сега от устройство, по този начин и какъв брой ще изразходва то за избран интервал от време. Не на последно място е електричеството, което се изразходва, до момента в който устройството не работи, само че е включено в електрическата мрежа. Някои хора назовават това " вампирска мощ ". Вампирската мощ на устройство не е по никакъв начин доста на пръв взор (вж. карето " Любопитно за енергийната консумация и околната среда " ).

Едно зарядно за телефон изразходва 2-3 вата, в случай че не зарежда апарата, само че един по-стар тв приемник (който не е LCD) може да употребява и 20 вата, в случай че не работи. Нека не забравяме и адаптерите, които, оставени включени в електрическата мрежа, не престават да употребяват сила. Ако са от евтините и са топли на досег даже когато не са включени към устройство, става въпрос за разход към 20 вата. Като теглим чертата, един средностатистически дом с повече потребителска електроника умерено може да генерира над 100 вата вампирска мощ, която, в случай че използваме горната формула, е към 15 лв. на месец от сметката за ток. Разбира се, напълно разнообразни ще бъдат числата, в случай че би трябвало да се пресметна вампирската мощ на един офис, където непрекъснато се държат включени към електрическата мрежа десетки устройства, компютри, климатици и прочие

Осветлението  Крушките с нажежена жичка са най-масовите в България, само че една такава преобразува над 90 % от употребяваната електрическа енергия в топлота и единствено останалото - в светлина, част от която даже е невидима за човешкото зрение. Една такава лампа може да коства под 1 лев, само че в границите на година е евентуално да промените десетки. За сметка на това можете да инвестирате в компактни флуоресцентни крушки (CFL; назовават се още " луминесцентни " ). Те обезпечават същото количество светлина като елементарните (13-ватова CFL лампа свети със силата на 60-ватова обикновена), само че употребяват една четвърт от силата, освен това траят към 10 хиляди часа. Това е най-малко 10 пъти повече спрямо елементарните крушки и цените им стартират от към 5 лв.. Можете да извършите и по-скъпа инвестиция с LED (светодиодното осветление) крушки, които не съдържат нездравословни метали като живак, два пъти по-икономични са от CFL лампите и до 5 пъти по-дълготрайни (т.е. 50 пъти по-дълготрайни от обикновените). За разлика от луминесцентното осветяване, светодиодното не излъчва УВ и ИЧ радиация, не генерира никаква топлота и излъчва светлина единствено във забележимия за индивида набор. 

Микровълновата печка  Микровълновите печки употребяват огромно количество сила, с цел да затоплят, само че за доста по-малко време по отношение на стандартните, с което действително пестят електричество. Използвайте ги също за стопляне на питиета. 

Термостатите  Ако разполагате с отоплителна система и термостат, няколко корекции в температурата могат да създадат чудеса. Щом намалите температурата единствено с 2 градуса, можете да спестите към 5-6 % от сметката си за ток. Имайте поради, че другите пространства имат потребност от друга температура. Една спалня или помещението с компютри умерено могат да се държат на температура 17-18 градуса. В банята е задоволителна температура от 22 градуса, макар че мнозина избират 25 градуса и нагоре.  

Плазма против LCD и CRT  Макар че някои модерни модели плазмени тв приемници изразходват съвсем толкоз електричество, колкото екраните с течни кристали, болшинството харчат сред 30 и 60 % повече от общоприетото LCD. Консумация от 100-130 вата за плазмен екран е изцяло обикновено, също както един 19-инчов CRT е обикновено да употребява над 150 вата. LCD-тата за сметка на това са в диапазона 50-80 вата според от размера на екрана. 

Образовайте хората към вас  Наистина е ужасно, че се интересувате от материали като сегашния и полагате старания не просто да спестите от сметката си за ток, само че и да опазвате околната среда. Още по-хубаво ще е, в случай че споделяте знанието си с хората към вас. Образовайте ги, посочете им преимуществата и очевидните дефекти. Колкото повече хора се замислят и подхващат ограничения, толкоз повече подсигуряваме по-чисто бъдеще на наследниците си.

И още няколко бързи съвета  - Грижете се за почистването на филтрите на климатиците - това е и здравословно, и икономично. - Много модерни уреди оферират специфични режими или стратегии на работа, при които се пести сила - обръщайте им внимание.  - Когато напускате помещение за повече от 10 минути, гасете осветлението. - Хладилници и фризери би трябвало да стоят надалеч от готварски печки и отоплителни тела - колкото по-висока е температурата към тях, толкоз повече ще работят, с цел да охлаждат. - Хладилниците и фризерите би трябвало да се размразяват постоянно - 1 см лед в камерата се равнява на към 70 % по-висок разход на сила. - Ако хладилникът и/или фризерът са претъпкани, се нарушава циркулацията на въздуха и уредът ще употребява най-малко 25 % повече сила за изстудяване. - Ползвайте стълбищата по-често - здравословно е и пестите електричество. - Аранжирайте по този начин офиса/домашната среда, че да употребявате оптимално естествената светлина. - Монитор с бляскавост на най-много употребява доста повече сила, в сравнение с бляскавост на 50 %. Имайте поради, че белият екран и светлите цветове употребяват повече сила от тъмните.

Любопитно за енергийната консумация и околната среда  - Най-големият енергиен потребител в света е жилищният бранш на Съединени американски щати. - За 84 % от силата, която създават Съединени американски щати, се употребяват изкопаеми горива (петрол, въглища). - В световен мащаб 25 % от общата употребявана сила идва от домовете.  - Според Световната здравна организация, в случай че човек живее в мегаполис (град с 10 или повече милиона жители), въздухът, който диша всекидневно, ще се равнява на 20 изпушени цигари. 45 % от токсичните субстанции, тровещи почвата, са живак, кадмий и барий – и трите са съставка от компютърните съставни елементи. Компютрите, тв приемниците и другата електроника съставляват 155 млн. тона от отпадъка на Европа, 8 % от който се просмуква в почвата. 

От производството на 1 кг компютърни съставни елементи производителите изхвърлят 5 кг отпадъчни материали. Близо 40 % от изразходваната електрическа енергия от домашната електроника в действителност се употребява, когато устройствата са изключени или в режим на подготвеност. - 10 % от изразходваната електрическа енергия в международен мащаб идва от домашната вампирска мощ. Всяка година потребителската електроника в Европа, която е изключена, само че не и от електрическата мрежа, употребява електрическа енергия на стойност 3.5 млрд евро. 

Производството на един компютър, в това число и екран, изисква 242 кг изкопаемо гориво, 26 кг химикали и 1.5 тона вода. - Защо изгодата от разделното изхвърляне на боклука е толкоз огромна? Защото да вземем за пример спестената сила от преработването единствено на четири пластмасови бутилки е задоволителна, с цел да зареди модерна настройка за към 1 час
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР