Пещерняци продължават да търсят вода в огромната нова пещерна система

...
Пещерняци продължават да търсят вода в огромната нова пещерна система
Коментари Харесай

Пещерняци продължават да търсят вода за Перник в Попов извор

Пещерняци не престават да търсят вода в голямата нова пещерна система на Попов извор за потребностите на Перник. За напредъка на плана заяви екологът Атанас Русев във Facebook. Ето и неговият роман:
На 22 януари 2020 година, след доста мъчно и рисково навлизане, дружно с Кирил Русев, Станислав Бонев, Пепи, Алексей Жалов, Боби и Пешо(Гявола) - тиловаци, успяхме да проникнем в голямата нова пещерна система на Попов извор. Досега това беше една от най-големите загадки за спелеолгията у нас с над 40 години старания и опити от разнообразни генерации спелеолози, коствали и човешкия живот на Георги Антонов - Жорж през 1981 година при опит за гмуркане в пещерния сифон.

Успяхме да проникнем сумарно повече от 400 м. във вътрешността в една голяма нова пещера. Галерията-колектор, по която се движи подземната река, е с минимални размер 7х7 метра, тук-там доближава повече от 15 метра височина, има подземни зали на други равнища, открихме и 2 етажа със сухи, огромни по мярка галерии над подземната река, един приток на различен под земята поток... Никъде не стигнахме край, в противен случай - напред се виждат десетки метри огромни галерии и разклонения, без аспект да спрат. Потенциалът на тази голяма пещерна система е над 30-40 км, към момента неоткрити и неразучени!

Проникването е и част от нашите старания по отношение на решение за рецесията с водата в гр. Перник, с оглед оценка на водните запаси на подземната река в пещерата и характера на самата пещера. Без проучването на втория по величина извор в региона след Врелото (в момента 180 л/с), няма по какъв начин да разберем какво може да чакаме от извора като воден запас. Досега единствено гадаехме. Сега знаем, че този извор може да организира и над 1000 л/с (както проверихме се е случвало в предишното през 1971 г.). А напълно скоро, дебитът му от 15-30 л/с (както е в момента) ще нарасне на над 100 л/с.

И другият значим извод, е че вътре са се акумулирали големи количества вода - сред 5000 и 10000 м3 вода - видяхме мястото където са били. Подземната река е била изцяло баражирана от чакълите на р. Струма на повърхността и огромна част от нея постоянно е оставала скрита като дебит. При проникването успяхме и да създадем нещо доста значимо - да разчистим пътя на подземната река от едно сриване с огромни каменни блокове вътре в пещерата. Сега подземната река е изцяло проводима и чакаме да увеличи дебита си след няколко дни при огромното стопляне, което идва.

Благодаря на всички. Изследването продължава.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР