Пещерите на светещите насекоми Уайтомо в Нова Зеландия могат да

...
Пещерите на светещите насекоми Уайтомо в Нова Зеландия могат да
Коментари Харесай

“Подземна галактика”: Уникалната пещера в Нова Зеландия, осветена в синьо и зелено

Пещерите на светещите инсекти Уайтомо в Нова Зеландия могат да се похвалят с неповторима луминесцентна галерия от светещи червеи и с невероятна звучност.

Това е едно от най-уникалните естествени места на Земята, където можете да се насладите на оперна музика, показва IFLScience.  

Звучи необичайно, само че е правилно: акустиката на пещерите Уайтомо в Нова Зеландия е в действителност невероятна. В най-високата камера на пещерната система, която е известна като " Катедралата " поради фамозния си резонанс, известни актьори са изнасяли концерти. 

The amazing Waitomo Glowworm Caves!

The Waitomo Glowworm Caves in New Zealand's North Island are limestone formations illuminated by unique glowworms, attracting visitors with boat tours through the phosphorescent interiors.
— The Wondrous World (@WondrousWorldPC)
Уайтомо е прочут и като пещерите на светещите червеи, а светлинното шоу е също толкоз завладяващо. Таваните ѝ блестят като вселена, формирана от хиляди светлинни червеи Arachnocampa luminosa. Този тип инсекти са неповторими за Нова Зеландия. 

Когато пораснат, светлината на тези инсекти доста понижава. Червеите обитават влажни места в горите, потоците и пещерите

" The man rescuing Britain's 'magical' glow worms "
— Open Source Intel (@intercepts1a)
Подобно на други светещи червеи и светулки, A. luminosa е способна да излъчва биолуминесцентни светлини в зелено и синьо , само че едвам през 2018 година учените са разкрили, какво провокира това събитие. 

Уайтомо е разграничена на две равнища, като горната половина е суха и цялостна с пещерни формирания, образувани в продължение на 30 милиона години. В същото време долната половина част съставлява комплицирана система от проходи с водни потоци, цялостни с блестящи светещи червеи, които в последна сметка водят до най-високата камера в пещерата: “Катедралата ”. 

These are not scenes from a movie or a photoshop. These are real Glowworms in New Zealand caves

Thousands of glowworms emit this soft blue light, resembling a starry night sky. You can take boat tours to witness this spectacle
— Travel and Luxury (@TravelPornEthan)
Придвижването в Уайтомо може да бъде мъчно. Ето за какво не се предлага да не се впускате сами в Уайтомо, само че има доста екскурзии, които ще ви преведат през това неземно прекарване. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР