Пещерите Могао в Дунхуан, северозападната китайска провинция Гансу, са обект

...
Пещерите Могао в Дунхуан, северозападната китайска провинция Гансу, са обект
Коментари Харесай

Дунхуан – пример за всеобхватно интегриране на нови технологични решения в различни сфери

Пещерите Могао в Дунхуан, северозападната китайска провинция Гансу, са обект на международното културно завещание. Това място в миналото е било освен аванпост на античния Път на коприната, само че и богата съкровищница от изкуство и история. През последното десетилетие, с помощта на удобната политика и актуалните научни технологии, Дунхуан става един прелестен образец за всеобхватно консолидиране на нови софтуерни решения в областта на приложната археология, ръководството на туризма и изцяло възстановяване на градската среда.

Джан Сяоган към този момент е привикнал със сушата и пясъка в Дунхуан. Джан е израснал в Ухан, изящен речен град в централната китайска провинция Хубей, само че работата и най-много пристрастеността по археологията го води в Гансу. Сега, поглеждайки обратно, като шеф на Археологическия институт на Академията Дунхуан, Джан не съжалява за първичното си решение, изключително когато вижда напредъка, реализиран в цялата област на археологията в Китай през последното десетилетие.

Дигитализирането на пещерите Могао в Дунхуан е образец за развиването на всички нови технологии в археологията. В началото на 90-те години Академията Дунхуан стартира да се пробва да употребява цифрови средства в разнообразни области от професионалния им живот с основната цел за опазване на голямата информация, която този прелестен исторически монумент показва. В началото те към момента зависят напълно от хартиена, от време на време изписана на ръка, архивна система с документи. По-късно в Академията е показана технологията за триизмерно лазерно сканиране на американска компания за архитектурно инженерство. Понастоящем, след няколко години сполучливо развиване на осведомителните технологии в Китай, личният Институт за цифровизация на културни реликви на Академията Дунхуан към този момент независимо взема решение зараждащите проблеми със запазването на археологически обекти, като управлява развиването на технологиите и прави повсеместни нововъведения в тази област.

През последното десетилетие академията създава теоретичен набор от цифрови технологии, които са употребявани за фрески и статуи, също така има утвърдени 14 механически стандарта и спецификации за цифрова отбрана на културни реликви и е получила 45 оторизирани патента. През последното десетилетие Академията Дунхуан продължава да укрепва способността за нововъведения в науката и технологиите. В същото време, Академията Дунхуан реализира разнообразни форми на съдействие с повече от 30 институции допълнително от 10 страни и райони.



Например, сполучливият опит от археологически проучвания и запазване на културното завещание в пещерите се ползва в доста страни по маршрута на самодейността „ Един пояс, веднъж “. Чрез разнородни способи за продан, институтът интензивно предлага насоки за експерти в региона на опазването на културното завещание от Киргизстан, Афганистан и други, като спомага за повишение на отбраната на културните реликви в тези райони. Китай през последните 10 години отдава извънредно огромно значение на археологията и отбраната на културните реликви. Развитието на технологиите в този бранш е толкоз бързо точно заради увеличението на търсенето и областите на приложение, което спомогна за непрекъснатото опазване и устойчивото потребление на културните реликви из цялата страна.

С бързото развиване на нововъзникващи технологии като интернет, огромни данни, облачни калкулации (cloud computing) и изкуствен интелект, стенописите от Дунхуан към този момент могат да доближат до хората на всички места по света. Преди няколко години базата данни с запаси Digital Dunhuang беше пусната в мрежата. Тя предлага висококачествено цифрово наличие с висока разграничителна дарба и панорамна обиколка на 30 известни пещери от комплекса, предоставяйки на хората нов метод, по който могат да посетят този обект на международното културно завещание. Има и британска версия въз основата данни, която дава опцията на още повече хора по света да посетят историческите пещери.

„ В момента археологията се е трансформирала в известна компетентност в университетите из цялата страна. Във всеки дипломен сезон музеи, исторически институти и археологични колективи, а и всички останали звена, свързани със отбрана на културни реликви, стартират съревнование за привличане на нови прелестни гении “, сподели Джан. Той добави, че измежду плановете, кандидатстващи за поддръжката на Китайската национална фондация за обществени науки, този година са утвърдени огромен брой планове, свързани с археологията.



Не единствено в археологията, обаче, виждаме бързото развиване на технологиите, което усъвършенства опита на Дунхуан. Секторът на услугите, по-специално туризмът, съставлява близо 60 % от стопанската система на Дунхуан. За разлика от други интелигентни градове, които се концентрират върху градското ръководство и услуги, интелигентният туризъм е в основата на модела на интелигентния град на Дунхуан. Днес посетителите на града се радват на безпроблемно туристическо преживяване и комфортни услуги, които им разрешават да се насладят на пейзажа и на културните реликви, с което у тях остава едно изцяло положително туристическо преживяване, друго от обичайните тълпи и редене на опашки. Съгласно новия модел на образован туризъм на Дунхуан, туристите могат да резервират билети за огромните живописни места онлайн и да се насладят на бърз достъп благодарение на QR кодове. Онлайн продажбите съставляват 35 % от общите продажби на билети. Система за ръководство на достъпа до заоблачен терминал разрешава на посетителите да влизат и излизат от зоната, употребявайки разнообразни способи, в това число QR кодове, документи за идентичност с чип, различаване на лица и други В туристическите атракции са конфигурирани модерни видеоалармени системи и системи за наблюдаване на потока от гости. В резултат на увеличеното улеснение, последните изследвания на посетителите на града и на историческия комплекс демонстрират, че равнищата на задоволеност на туристите надвишиха 96,5%. В същото време системата за видеонаблюдение оказва помощ да се отбрани животът и сигурността на туристите. Например, през лятото, когато температурите в този регион на страната доближат 45 градуса, системата може автоматизирано да открие хора, получили топлинен удар и да даде опция за оказване на първа помощ в сериозния 10-минутен прозорец.

Археологията е единствено един бранш, в който развиването на модерните технологии предлага необхватни благоприятни условия за бъдещото изцяло възстановяване на доста аспекти от живота. От показване на нови благоприятни условия за професионално развиване на експертите в региона, до даване на безпроблемно, всеобхватно, усъвършенствано прекарване за един елементарен екскурзиант, технологическата интеграция на новите технологии ни води крачка по крачка към един нов, по-добър свят.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР