Пещера Добростански бисер все още не е отворила врати за

...
Пещера Добростански бисер все още не е отворила врати за
Коментари Харесай

Ще отвори ли пещерата Добростански бисер? От РИОСВ се консултират с юристи

Пещера " Добростански бисер " към момента не е отворила порти за гости. Както към този момент съобщихме, повода е приключването на договорните връзки с Регионалната ревизия на околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив. От Община Асеновград осведомиха, че са в подготвеност, при сключване на нов контракт обектът да бъде отворен неотложно. За задачата са налични нужните запаси.

Ситуацията е невиждана, защото това се случва за първи път, откогато пещерата е обособена и обезопасена, с цел да приема туристи.

TrafficNews потърси отговор от РЗИОСВ каква е повода за забавянето. Оказа се, че се е наложило осъществяването на правно-юридическа консултация, защото пещерата попада в предпазена територия.

„ Пещера „ Добростански бисер “ попада в рамките на резерват „ Червената стена “, землище с. Добростан, община Асеновград. На съображение на Закона за предпазените територии и Закона за държавната благосъстоятелност, парцелите, които попадат в рамките на тази категория предпазени територии – резерват, са в режим на изключителна държавна благосъстоятелност. Дейности в рамките на предпазени територии – изключителна държавна благосъстоятелност, се правят и провеждат по ред, който е посочен в Правилника за изискванията и реда за ръководството, възлагането на дейностите по поддържане и възобновяване, възлагането на туристически действия, защитата и контрола в горите, земите и водните площи в предпазените територии - изключителна държавна благосъстоятелност. Дейностите в рамките на тези предпазени територии може да се възложат от шефа на съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда посредством договаряне по реда на цитирания устав, като този, който ги провежда, получава право да прави съответната активност в предпазената територия и да употребява построената в нея туристическа инфраструктура”, изясняват от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

„ Посетителите в рамките на тази категория предпазени територии следва да съблюдават режимите на опазването, като достъпът и прекосяването през тях следва да се прави само по маркираните пътеки за гости. Във връзка с гореизложеното, строгите режими на запазване на предпазената територия и характерните правила за допускане на действия в нея изискваха осъществяването на правно-юридическа консултация с оглед прецизността на процедурата”, допълват от инспекцията.

„ Добростански бисер” е и един от най-посещаваните туристически обекти в Община Асеновград. Пещерата се намира на към 2 км. от хижа „ Марциганица “. Тя е дълга 727 метра и е дълбока 61 метра. Съдържа красиви пещерни формирания. Измежду тях са ситуирани така наречен " Синтрови езера ", в някои от които се твърди, че има пещерни бисери.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР