Песента е на великия и недостижим Емил Димитов. Крисо Фараона

...
Песента е на великия и недостижим Емил Димитов. Крисо Фараона
Коментари Харесай

Чалга кавър на „Моя страна, моя България” предизвика скандал в мрежата. Авторът: Кой щеше да ме забележи иначе

Песента е на великия и неосъществим Емил Димитов. Крисо Фараона не е платил авторски права

„ Моя страна, моя България ” в чалга вид се появи в мрежата. Кавър версия на емблематичната ария на Емил Димитров с този сюжет провокира вълна от неодобрение. Кой е създателят на скандалната интерпретация и каква е реакцията на обществото и околните на Емил Димитров?

„ Аз приказвам от името на 3,5 млн. българи, които са в чужбина. Не единствено България, а роми, които са в Германия. Те желаят да чуят тази ария “, съобщи създателят на чалга версията на „ Моя страна, моя България ” Кристофър Галовски.

В центъра на град в Плевен се издига паметникът на Емил Димитров. Плевен е родният град на огромната звезда на българската сцена и международната музика – индивида, изпял песента „ Моя страна, моя България “. На 50 км на запад се намира град Кнежа, където оркестър „ Джипси фолк “ и солистът Кристофър, по прякор Фараона, пуснаха преди дни кавър на тази емблематична ария, което възмути доста хора и провокира голямо неодобрение в общественото пространство. Стигна се и до такава степен кавърът да бъде свален от обществените мрежи.

 

Автор на текста и реализатор е 28-годишният Кристофър Галовски от град Кнежа, който е бил финалист в музикалното предаване по Би Ти Ви „ Гласът на България “. „ Кой, щеше да ме забележи, в случай че не го бях направил с ария? “, попита изпълнителят.

Песента е видяна преди няколко дни в обществените мрежи и провокира доста реакции. Такъв кавър на „ Моя страна, моя България ” историята на българската музика не помни. Посланието на Кристофър от Кнежа, който е и създател на новия текст, бил ориентиран към политическата класа у нас, пише NOVA.

„ Аз съм ром, ром. Това е моят метод на изпяване. Не мога да я изпея по различен метод. С молба, по-скоро към нашите ръководещи. Това е кротичък митинг от моя страна. Да се трансформират нещата в България. За да може всички да сме дружно. Аз приказвам от името на 3,5 млн. българи, които са в чужбина. Не единствено България, а роми, които са в Германия. Те желаят да чуят тази ария. Аз съм създател. Независимо, по какъв начин съм я изпял. По-важно е песента да бъде чута “, съобщи Кристофър Галовски, артист от Кнежа.

„ Аз споделям „ Моя страна Германия ”, а „ Моя обич, моя България. Какво значи това? Изкарвам пари в Германия, а ги разходвам в България “, добавя изпълнителят.

За едни предизвикващо отвращение, за други посланието на Кристофър буди равнодушие.
„ Не бих споделил, че ми харесва. Но си е тяхната общественост и си е тяхно схващане на нещата. Който желае, може да прави такива неща. Стига да са спазени правата за песните “, съобщи плевенчанин.

Песента е на великия и неосъществим Емил Димитов. Крисо Фараона не е платил авторски права.

„ Реално видяно не съм сюрпризиран, от това което се случва. Не съм сюрпризиран от държанието и развиването на цялото ни общество, изгубило през последните 30 години своята нематериалност. Не мога да опиша с думи възприятието, което изпитах. Веднага се сетих какво би споделил татко ми, в случай че чуе това. Тази ария е писана в доста тежки условия, по случай моето раждане. Той е бил във Франция да прави кариера. Доста компликации е изживял, когато е написал тази ария. Мъкнал е кофи с въглища. Да не забравяме, че в тази ария в началото е била спряна от комисия в БНР. Тази ария е на всички българи. Нищо, че е написана за мен. И аз съм правоприемник. И тя има доста огромна стойност и всевъзможни промени по нея са неприемливи. Прекрачена е една алена линия и това, че обществото реагира е доста добър знак. Тук имаме нарушавания на няколко члена Закона – имуществени и неимуществени “, съобщи Емил Димитров – наследник.

 

Засегнат е и неписаният закон на морала. След вдигналия се звук „ Моя страна…моя …Германия ” е свалена от обществените мрежи, а Кристофър от Кнежа, позволи че може би е сбъркал.

„ Искам изкажа извинения към семейство, в случай че съм засегнал някой. Аз не съм желал да опозорявам и да нагрубя някой с тази ария. Всички доходи и средства от гледаемостта да отидат за създателя и композитора, които сътвориха песента “, съобщи Кристофър Галовски, артист от Кнежа.

А Емил Димитров – Младши към момента не е решил дали ще търси правата си по Законов ред.

„ Надявам се скоро да се видя с индивида, който го е продуцирал и изпял това. Да чуя неговата версия. Всеки има право да сбърка. Всеки има право да се извини. Не може да обесим някой, единствено по тази причина, че е опитал нещо “, уточни Емил Димитров – наследник.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР