Перущица въстана срещу фотосесия на певицата Рут Колева, снимала се

...
Перущица въстана срещу фотосесия на певицата Рут Колева, снимала се
Коментари Харесай

Кметът на Перущица даде Рут Колева на прокурор заради снимки върху паметник-костница

Перущица въстана против фотосесия на певицата Рут Колева, снимала се по предизвикателно боди върху констницата " Паметник на трите генерации ". Мемориалният комплекс в града, наименуван " Паметник на трите генерации и издигнат в чест на починалите в Априлското въстание, Деветосептемврийскиия преврати на антифашистката битка.

На фотоси, публикувани и в обществените мрежи, тя театралничи предизвикателно по черно боди за фешън списание, качена върху мраморен саркофаг, в Костницата е част от мемориалния комплекс в Перущица, наименуван " Паметник на трите генерации ".

Жители на града са възмутени от фотосите и съгласно тях певицата е протегнала ръка на паметта на хилядите перущенци, починали за свободата на България.

След като фотосесията провокира вълна от отрицателни мнения, Рут Колева изтри фотосите от профилите си. Въпреки това кметът на Перущица  алармира прокуратурата.

" Смятам, че това е най-нормалната реакция, въпреки всичко това е засегнатост към всички жители на Перущица и към нацията ни. Има и нарушение на публичния ред ", сподели кметът на Перущица Мария Вълконава= По думите ѝ достъпът е свободен до саркофага и всеки може да се снима, само че не по този противен метод. Певицата не е желала позволение от кметството, с цел да направи фотосесията си на паметника.

Хората в Перущица дефинират случилото се като неуместен акт към българската история.

" Този монумент на връх " Власевица " е издигнат на мястото на първия предпазен въстанически пост по време на Априлското въстание. Той е издигнат през 1976 година по случай 100-годишнината от Априлското въстание ", сподели Невена Чавдарова от Историческия музей в Перущица.

Последва пояснение и опрощение на певицата Рут Колева.

" По мотив фотосите от фотосесията на списание ELLE България, снимана на Паметника на трите генерации край гр. Перущица, бих желала да дам следния персонален коментар. Нито аз, нито екипът, провел, продуцирал и осъществил тези фотоси, сме имали желание да уязвим паметта на българските герои, починали в Априлското въстание или в различен възродителен развой или събитие, част от националната ни история и съзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) постоянно съм отдавала респект и почитание на националните ни герои и сервирам персоналните си извинения на хората, които виждат в тези фотоси някакво опозоряване на българската история и памет ", написа певицата във Facebook.



Тя показва, че Паметникът на трите генерации е бил " окаяно и шокиращо положение, че човек надали би го видял или посетил по някаква причина ":

" Това, което имаше обаче, беше апокалиптична съсипия, надписи " Що е черно на сапун ", свастики, вулгарни изрази на британски език, грозни графити, купчини отпадък и падащи плочки. Районът към въпросния саркофаг миришеше на урина, тягостно. А самият той беше затрупан с отпадъци, които почистихме преди снимането на фрагментите. Пътят към паметника е посипан с дупки и целият обект е въплъщение на едно нещо - разпад. Не ви описвам това, с цел да се извинявам, истината е, че не знаехме какво въплъщава този монумент, тъй като на никое място нямаше информация за него. Както и че съвсем цялата информация в интернет гласи, че в този монумент и саркофаг няма остатъци на покойници. "

Кметицата на Перущица удостовери, че паметникът е неохраняем. " Но не бих нарекла мястото " съсипия ". Мисля, че това изявление е нагла и не съм съгласна с него ", съобщи Вълканова пред NOVA.

От общината има позволение за градеж, с които да подобрят мемориалния комплекс, както и планова подготвеност. Подадено е и заявление за финансиране до Министерството на финансите.

В поста си в обществените мрежи самата Рут Колева съобщи, че ще финансира общината, с цел да подкрепи обновяването на паметника.

" Не считам, че тя може да даде нужната сума за възобновяване на паметника. Дребните неща ние също можем да ги създадем ", отговори обаче кметицата. " Може би ще сложим една табела, тъй като извинението, че не се разбирало, че е монумент е смешно ", заключи Вълканова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР