Перуанският писател Марио Варгас Льоса – лауреат на Нобелова награда

...
Перуанският писател Марио Варгас Льоса – лауреат на Нобелова награда
Коментари Харесай

Нобелистът Марио Варгас Льоса отново е в болница с Covid-19

Перуанският публицист Марио Варгас Льоса – лауреат на Нобелова премия за литература за 2010 година и член на Френската академия, е бил приет в болница в събота поради затруднения, свързани с Covid-19. Това се случва за повторно с 87-годишния публицист в границите на 15 месеца, заяви Франс прес, като се базира на децата на писателя.

„ Заради медийния интерес към здравословното положение на татко ни оповестяваме, че той е в болница от събота, откакто бе диагностициран с Covid-19. За него се грижат отлични експерти и е обграден от фамилията “, показва се в изказването в Туитър на синовете и дъщерята на нобелиста Алваро, Гонсало и Моргана. Те насочва молба към медиите да съблюдават правото на персонално пространство на писателя и фамилията му.

В официалното съобщение не се показва в коя болница и в кой град е приет в болница перуанският създател, натурализиран в Испания от 1993 година, където живее главно в Мадрид, като е запазил и перуанското си поданство. За пръв път той бе приет в болница с ковид през април 2022 година в испанската столица. Според CNN писателят още веднъж е в клиника в Мадрид.

Марио Варгас Льоса е роден на 28 март 1936 година в заможно семейство в Арекипа, Перу. Родителите му се разделят 5 месеца след неговата поява на бял свят и Варгас Льоса е отгледан от майка си, до момента в който татко му не се появява още веднъж и не донася властническа смяна в живота му. Освен враждебната среда вкъщи, момчето претърпява и  политическите разтърсвания в страната с възхода на диктатора Мануел Одрия през 1948 година

През 1963 година той разгласява първия си разказ „ Времето на героя “, основан на личния му опит като юноша, борещ се да оцелее в бруталната военна академия, където е учил. Социалната смяна е основна тематика в неговите литературни творби. Марио Варгас Льоса става прочут и реализира международен триумф с романа си „ Градът и кучетата “: книгата е посрещната с необятно утвърждение и нейният създател е разгласен за един от главните представители на взрива на латиноамериканската литература през 60-те паралелно с аржентинеца Хулио Кортасар, мексиканеца Карлос Фуентес, колумбиеца Габриел Гарсия Маркес. Варгас Льоса утвърждава репутацията си с романа „ Зелената къща “ (1966), за който получава първата си премия „ Ромуло Галегос “ в конкуренция с Хуан Карлос Онети и Габриел Гарсия Маркес.

Първоначално писателят е пристрастен от Кубинската гражданска война и намерено поддържа Фидел Кастро, само че по-късно се дистанцира и през 80-те години се включва в политическия живот като деен последовател на икономическия демократизъм. През 1990 година се кандидатира за президент на Перу, само че губи изборите против Алберто Фухимори. През 1994 година Марио Варгас Льоса получава премията за испаноезична литература „ Мигел де Сервантес “, а през 2010 година е почетен с Нобелова премия за литература. Призът от Шведската академия му се дава с аргументацията за „ картографиране на структурите на властта и отчетливото обрисуване на устойчивостта, протеста и провалянето на индивида “.

През 2015 година след 50 години брак и три деца Марио Варгас Льоса се развежда със брачната половинка си, която е и негова братовчедка, и се дами за Изабел Прейслер – първата брачна половинка на артиста Хулио Иглесиас и майка на Енрике Иглесиас.
ТЕМА преди 16 часа 2430 преди 1 ден 730 преди 4 дни 737
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР