Перуанската министърка на външните работи Елизабет Астете обяви оставката си,

...
Перуанската министърка на външните работи Елизабет Астете обяви оставката си,
Коментари Харесай

Външната министърка на Перу даде оставка, ваксинирала се без ред

Перуанската министърка на външните работи Елизабет Астете разгласи оставката си, откакто призна, че е позволила огромна неточност, като се е ваксинирала против Covid-19 още през януари, преди предпочитаните групи от популацията, съобщи Франс прес.

"Връчих на президента оставката си като външен министър ", написа тя в Туитър. Временният президент Франсиско Сагасти незабавно е приел оставката.

Астете е втората министърка, която напуща държавното управление поради скандал, обвързван с имунизацията, откакто това направи шефката на здравното ведомство.

Скандалът избухна в четвъртък, откакто перуански вестник разкри, че някогашният президент Мартин Вискара (2018-2020) е бил имунизиран против ковид през октомври предходната година, няколко седмици преди да разпусне Народното събрание.

Бившият държавен глава, който ще се бори за депутатско място на изборите на 11 април, се отбрани, обяснявайки, че е бил доброволец при клиничното изпитване на имунизацията на компания Синофарм като хиляди други перуанци. Университетът, извършващ изпитването, обаче отхвърли изказванията му.

Разкритието провокира отвращение, в резултат на което в петък оставка подаде министърката на опазването на здравето Пилар Масети.

За разлика от други страни, чиито президенти, министри и други държавни чиновници се имунизират, с цел да дадат образец, в Перу членовете на държавното управление, които се имунизират при цялостна поверителност и то още преди формалното начало на имунизационната акция, са подложени на рецензии.

Първите имунизации в страната започнаха във вторник и към този момент те са вършат предпочитано на здравните служащи.

По данни от събота в Перу са открити 1,22 милиона инфектирани с ковид, а смъртните случаи, свързани с Covid-19 са 43 491.

Болниците са на лимита на потенциала си с общо 14 222 пациенти с Covid-19. Поради дефицита на О2 за медицински потребности стотици перуанци чакат на опашка, с цел да получат О2 за собствен непосредствен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР