Перспективите за насърчаване на двустранния обмен между България и Армения

...
Перспективите за насърчаване на двустранния обмен между България и Армения
Коментари Харесай

България и Армения ще работят за насърчаване на двустранния икономически и инвестиционен обмен


Перспективите за поощряване на двустранния продан сред България и Армения в стопанската система, вложенията, технологиите, образованието и туризма бяха във фокуса на срещата на президента Румен Радев с неговия арменски сътрудник президента Серж Саргсян в Ереван.

По покана на президента Саргсян, президентът Радев е на държавно посещаване в Република Армения и в ръководената от него делегация са министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, народни представители от парламентарната Група за другарство България-Армения в 44-ото Народно събрание, представители на работодателски организации и на деловите среди, оповестиха от прессекретариата на президента.

Двамата държавни глави бяха единомислещи, че подписаното Споразумение за всеобхватно и засилено партньорство на Европейския съюз и Армения ще сътвори предпоставки и за всестранното развиване на двустранните връзки и приканиха за повече прагматизъм в разговора сред институциите и бизнеса от България и Армения. В наличието на президентите Румен Радев и Серж Саргсян бяха подписани двустранни съглашения в разнообразни области: за взаимна отбрана и продан на класифицирана информация; Програма за съдействие в региона на културата за интервала 2017-2019 г.; Спогодба за контролиране на трудовата миграция; Споразумение за съдействие в региона на осведомителните технологии и известията.

През юли т.г. България ще бъде хазаин на Българо-арменски бизнес конгрес, по време на който ще бъдат разисквани съответни планове от съвместен интерес, а вследствие на подписаните през днешния ден съглашения на следващия ден в Ереван ще бъде подписан и Меморандум за съдействие сред Асоциацията на индустриалния капитал в България и Съюза на работодателите в Армения. Споразумението ще улесни достъпа на арменски експерти до трудовия пазар у нас, както и двустранния софтуерен продан, беше очебийно на срещата.

Развитието на районната транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура, която свързва страните от Черноморския район и Кавказ, е наложително изискване за постигането на растеж в търговията и туризма, беше позицията на двамата президенти. Румен Радев и Серж Саргсян показаха поддръжката на България и Армения за построяването на мултимодалния транспортен кулоар „ Персийски залив - Черно море ”, който ще улесни достъпа до нови пазари за страните от нашия район. Обсъдена беше и опцията за основаването на директна въздушна линия София-Ереван.

„ Приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е европейската вероятност на Западните Балкани, само че България е извънредно ангажирана и с Източното партньорство на Европейския съюз. За нас от значително значение са както сигурността, по този начин и развиването на връзките с страните от Черноморския район и Кавказ “, акцентира Румен Радев.

Българският държавен глава дефинира въпроса за Нагорни Карабах като извънредно значим освен за Армения, само че и за целия район. „ Този спор може да бъде позволен единствено посредством мирни договаряния посредством посредничеството на Минската група на ОССЕ и съпредседателите Русия, Франция и Съединени американски щати, със съдействието на Европейския съюз, и доста значимо посредством дейния разговор сред държавните глави на Република Армения и Република Азербайджан, който разговор считаме, че би трябвало да се основава по-малко на страсти и повече на здрав разсъдък, каквато е и общата позиция на Европейски Съюз “, безапелационен беше Румен Радев.

С признатите на референдум конституционни промени в Армения и усилването на пълномощията на Народното събрание се основават нови предпоставки за активизиране на разговора сред законодателните институции на България и Армения, беше очебийно на срещата на президента Румен Радев и българската делегация с ръководителя на Народното събрание Ара Баблоян. Ара Баблоян съобщи, че арменските народни представители ще продължат да работят за утвърждаванането на демокрацията и парламентаризма в Армения и разчитат на българската поддръжка за задълбочаване на връзките на страната с Европейския съюз.

По време на срещите си в Ереван президентът Румен Радев акцентира и ролята на арменската общественост в България, която е естествена връзка сред двете страни и има значителен принос за развиването на културните връзки.

Българският държавен глава беше посрещнат с публична гала пред президентския замък в Ереван от своя сътрудник Серж Саргсян. Президентът Радев постави венец и отдаде респект пред паметта на жертвите на насилствената всеобща депортация и убийства на арменци в Османската империя при започване на XX век.

По-късно през днешния ден Румен Радев ще бъде посетител на 131-во Основно учебно заведение „ Пейо Яворов “ в арменската столица. В образователното заведение президентът ще взе участие в откриването на кабинет за интерактивно образование и в представянето на книга, отдадена на огромния български стихотворец Пейо Яворов. Президентът Радев ще посети и Центъра за изобретателни технологии „ Тумо “ в Ереван. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР