Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако

...
Перспективите пред област Смолян могат успешно да се реализират, ако
Коментари Харесай

Президентът: Ще направя всичко възможно гръцката страна да изпълни ангажиментите си за по-бързо отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти

Перспективите пред област Смолян могат сполучливо да се осъществят, в случай че в района се основават предпоставки за развиване на информационни връзки от друг вид. Необходимо е да се усъвършенства освен транспортната, само че и цифровата, инфраструктурната и енергийната съгласуваност, като се ползват и нови технологии и се слагат амбициозни цели. Това съобщи президентът Румен Радев по време на полемика, отдадена на вероятностите и проблемите в област Смолян през днешния ден.

В нея участваха кметът на града Николай Мелемов, регионалният шеф Стефан Сабрутев, общественици и кметове на смолянски общини. Дискусията се състоя в Регионалния исторически музей на Смолян.

По време на срещата беше откроена нуждата от държавна поддръжка за възстановяване на транспортната съгласуваност. Румен Радев уточни, че поради планинския темперамент на региона, са нужни повече старания за възстановяване на свързаността.



„ Комуникациите са извънредно значими в този регион, и то освен в транспортно отношение “, съобщи президентът и добави, че в идващите 20 години технологиите ще разрешават въвеждане на разнообразни типове превоз, в това число въздушен, като комфортна и евтина форма на напредване, която да икономисва време и запаси.

„ Ако желаеме да притеглим вложители, и то съществени, би трябвало да отчитаме фактора икономисване на време “, добави Румен Радев. Според него тричасово пътешестване от Пловдив до Рудозем, да вземем за пример, е огромна загуба на запас за бизнеса.

По думите му от голяма важност е и енергийната съгласуваност от позиция на индустриалната активност в региона. Президентът акцентира, че в региона би трябвало да се работи и за цифровизация – за възстановяване на скоростта, размера и достъпа до информацията.

Президентът приветства завършването на строителните действия на граничния контролно-пропускателен пункт „ Рудозем-Ксанти “, чието  откриване ще сътвори предпоставки за задълбочаване на комерсиалния продан и на връзките с Гърция.

„ Това е обект, който към този момент е подготвен “, добави Румен Радев и уточни, че е належащо да се модернизират входно-изходните точки на страната ни със прилежащите страни.

Относно подобряването на здравната грижа в планински и труднодостъпни региони, какъвто е област Смолян, президентът уточни, че в Плана за възобновяване и резистентност  e  включен и план за основаване на система за незабавна здравна помощ по въздуха, който разрешава своевременна реакция на медиците в първия „ златен “ час след произшествия.

Според Румен Радев наред с нуждата от въвеждане на нови технологии и създаване на инфраструктура, не трябва да се откъсваме от българските си корени. " Ако загубим нашите обичаи, просвета и обучение и не влагаме в нашите деца, ние ще се разпаднем като общество “, уточни президентът. Той добави, че Родопа планина от дълго време се е утвърдила като една от духовните замъци на българщината.



Президентът Радев посети през вчерашния ден вечерта и граничния контролно-пропускателен пункт „ Рудозем-Ксанти “. Държавният глава уточни, че ще работи дружно с гръцките институции за по-бързото му разкриване.

" Прекрасен обект, направено е доста, в подготвеност е. Така би трябвало да наподобява всяка входно-изходна врата на България. Да не се срамим. Предполагам, че на други входни точки сте изпитвали това възприятие. Когато влизаш в България и виждаш една нелицеприятна картина, която нашият народ не заслужава. Това е образец и би трябвало да раздвижим и доста други входни точки с нашите съседи, тъй като би трябвало да се отворим по най-бързия метод ", сподели Радев.
 Гърците оповестиха конкурс за метод към Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем-Ксанти Гърците оповестиха конкурс за метод към Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рудозем-Ксанти "
Конкурс за втората значима права на тяхна територия, която свързва Ксанти с българската граница и Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем-Ксанти “, об...

Президентът съобщи, че е в деен разговор с премиера и с президента на Гърция и въпросът за по-бързото отваряне на пътя през ГКПП-Рудозем е подложен. " С премиера ще се виждаме другата седмица. И ще направя всичко допустимо, давам обещание ви, гръцката страна и тя да извърши своите задължения. И най-малко от тази точка да отпушим обмена на хора и артикули, виждам в действителност доста добра вероятност ", сподели Радев.

В залата на Регионалния исторически музей в Смолян той посочи, че родопчани могат да разчитат на неговата морална поддръжка. „ В наше време, когато за жалост, политиката, която би трябвало да развива България, стартира да работи сама за себе си, би трябвало да се вслушваме всички ние, които сме на разнообразни равнища, в гласа на хората. Това е компасът. Защото нашият народ е умен. Когато политиците ни изгубят вярната посока, той може да ги върне доста бързо. И с цел да става това без катаклизми, е значимо в точния момент да се вслушваме във вашия глас ", сподели Радев.



" Основният проблем за хората е да имат добра и налична инфраструктура, положителни приходи, такива, че да живеят обикновено в нашата планина. Най-важният проблем е транспортната съгласуваност на гр. Смолян. За тази съгласуваност е нужна сериозна интервенция на страната. Виждам във вас индивидът, който ще движи идващите 5-6 години най-малко страната, доста разчитаме на Вас. Пътят Асеновград-Смолян-Рудозем-Ксанти е най-важното нещо, за което мисля, че всички би трябвало да работим ", сподели регионалният шеф Стефан Сабрутев.

Той изиска съдействието на президента за по-бързо отваряне на границата.
 Министър Комитова: Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем е изцяло приключен Министър Комитова: Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рудозем " е изцяло приключен
Към момента строително-монтажните работи по обект Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Рудозем - Ксанти “ са изцяло приключени, като предстоят 72 часовите...

" Надяваме се идващият програмен интервал да бъде завършена минимум трета лента, скоростен път, който да свързва Пловдив със Смолян и да се отворим към Гърция. Защото сами се уверихте, че даже когато не е отворена още границата, се пътува мъчно. Когато се отвори за товарни коли пътят, ще бъде към този момент извънредно сложен трафикът. Мисля, че това е главният приоритет за област Смолян ", сподели Сабрутев, съгласно който Радев ще е идващият президент.

Сабрутев означи още, че всеки един проблем, подложен през трите дни на вниманието на президента, ще бъде разказан в детайли и ще бъде изпратен на президента. 

" Неслучайно Смолян е разгласен за град на знанието, на всички матури сме в първите места. Това е резултат както от домашното образование, положителните учебни заведения, по този начин и на културата на нашите съграждани и средата, в която порастват нашите деца. В Родопите в действителност животът е по-труден, това ни прави и по-силни. Но имаме потребност и от поддръжката на страната, на институциите, с цел да може да вървим напред. Разчитаме на вашата поддръжка ", сподели кметът на Смолян Николай Мелемов.



Президентът прегледа експозициите и самичък удари чановете от внушителната колекция на музея. Преди това той участва на литургия в храм " Св. Висарион Смоленски ", където се срещна с главните ктитори - Тодор и Здравка Баткови.

Още от СМОЛЯН:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР