Перспективата астронавтите да имат печено в менюто си се приближи,

...
Перспективата астронавтите да имат печено в менюто си се приближи,
Коментари Харесай

Астронавти си принтираха месо в космоса

Перспективата астронавтите да имат печено в менюто си се приближи, откакто при сполучлив опит 3D принтер сътвори месо на борда на Международната галактическа станция.

Биопринтерът създава телешка, заешка и рибна тъкан, употребявайки магнитни полета в микрогравитация, съобщи съветската компания за медицински технологии, участваща в опита.

Експериментът - интернационално съдействие с присъединяване на американски, съветски и израелски компании - се организира през септември от космонавта Олег Скрипочка в съветския сегмент на станцията, употребявайки 3D принтер, създаден в Москва, написа Канал 3.

Създателите споделят, че за първи път се основава малко количество изкуствено месо в условия на безтегловност.

"Това е една дребна хапка за индивида, една гигантска хапка за човечеството ", споделя Юсеф Хесуани от 3D Bioprint Solutions, съветската лаборатория, основала биопринтера.

Лабораторията е учредена от Invitro, огромна съветска частна здравна компания.

Космическата организация "Роскосмос " отчасти финансира опита, защото е от национално значение.

"Това беше в действителност пробив както за Роскосмос, по този начин и за Русия като цяло ", съобщи Николай Бурдейни, изпълнителен шеф на държавната галактическа корпорация, в която влиза и Роскосмос.

"За нас това беше първият опит на интернационалното научно съдействие в космоса ", сподели Хесуани, употребявайки кафези, предоставени от израелските и американските компании за хранителни технологии.

"Слава Богу, опитът мина сполучливо... Всички кафези демонстрираха добър резултат в космоса ", добави той.

Астронавтите ядат месо на борда, което е вакуумирано или изсушено на Земята, само че в последна сметка тази технология може да бъде нужна за дълги плавания в дълбокия космос, съобщи космонавтът деец Олег Кононенко.

"Ако ще летим надалеч от Земята до други планети в Слънчевата система, няма да можем да вземем този размер храна със себе си ", сподели той пред AФП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР