Перовскитът се счита за революционен материал, който е на път

...
Перовскитът се счита за революционен материал, който е на път
Коментари Харесай

Перовскитов модул показа рекордна ефективност за размерите си

Перовскитът се смята за революционен материал, който е на път да измести силиция от сферата на слънчевата сила, само че към този момент стабилността му оставя още доста да се желае. Американски учени са намерили метод да подобрят опциите на фотоволтаичните кафези от перовскит. Оказа се, че след отнасяне с цинкови соли слънчевите панели стават по-стабилни. Освен това модулът е посочил най-високата успеваемост на превръщане за своя размер. Той е с повърхност 108 cm² и показва успеваемост от 19,21%. Постижението на американските учени е доказано от Националната лаборатория за възобновима сила (NREL).

„ Този на ниска цена материал [цинков трифлуорометан сулфонат] е употребен в доста дребни количества като добавка в перовскитното мастило “, споделя ръководителят на изследователския екип Хуанг Джинсун от Университета на Северна Каролина. – Използването му понижава разноските за произвеждане на перовскитни модули, защото процесът става доста по-производителен “.

Според учените хетерогенността в перовскитните филми се дължи на окисляването на тонера, изключително на йодида, в молекулния йод. Това се случва при взаимоотношението на тонера с околната среда по време на индустриалния развой. Подобни нееднородности са от изгода за успеваемостта на клетката-модул, написа PV Magazine.

Тествайки пет разновидността на цинкови соли с разнообразни концентрации, откривателите откриват, че трифлуорометан цинковият сулфонат с централизация 0,28% дава най-хубави резултати. Средното напрежение на отворената верига е 1,18 V, а коефициентът на запълване е 82%. Контролната проба има напрежение на отворената верига от 1,16 V и коефициент на запълване от 80 %.

Чрез покриване на перовскитовия филм с разтвор на цинкови соли учените са създали минимодули с обща повърхност 78, 84 и 108. Те са формирани от квадрати със страна 6,5 мм. Ефективността на превръщане доближава 19,6% и 19,21% за двата модула с най-голяма повърхност. Това е най-високият регистриран резултат за панели с подобен размер.

Допълнителните проучвания демонстрират, че нанесеният пласт от мастило/тонер отчасти обезврежда минусите на пероскита, които се показват във нездравословното влияние на йода върху детайла.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР