Перник. Стотици деца и учители дефилираха в центъра на Перник

...
Перник. Стотици деца и учители дефилираха в центъра на Перник
Коментари Харесай

Перник: 23 представителни блока на ученици от всички училища в общината се включиха в празнично шествие по повод 24 май

Перник. Стотици деца и учители дефилираха в центъра на Перник с обичаните си книги в ръце във връзка Денят на българската култура и просвета и славянската книжовност. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Площадът беше пъстър от шарени балони, флагове и цветя. Към тържествения церемониал на книгата, в който участваха 23 представителни блока на възпитаници от всички учебни заведения на територията на община Перник, тази година се причислиха и ученици на учебни заведения от Европа.
Шествието се предвождаше от атрактивния мажоретен състав на VІ СУ „ Св. св. Кирил и Методий ”. След него бяха формалните лица, отпред с кмета Вяра Церовска и екипа ѝ, регионалния шеф Ирена Соколова, народните представители, ръководителя на Общинския съвет Иво Савов и общински съветници.
Официалните лица участваха на издигането на националния байрак на площад „ Кракра ”. След това по традиция пред погледите на многочислената аудитория беше осъществено щафетното предаване на символното „ Знаме на знанието “ от представителите на Випуск 2018 на Випуск 2019.
От трибуната кметът Вяра Церовска поздрави дейците на образованието, науката, просветата и културата, учениците и жителите на Перник.
„ Гордеем се с 24 май, тъй като той е знак на словото и славянската писменост на Кирил и Методий, минала през вековете. Азбуката, на която Паисий Хилендарски написа своята История Славянобългарска. Патриархът на българската литература Иван Вазов написа своите творби, Ботев своите стихотворения, Каблешков своето кърваво писмо. 24 май е датата обединител за всички българи във всички точки на света, който е без граници, поради българската тирада, поради българското слово, поради това, което ни дава национална горделивост и самочувствие “, с тези думи се обърна към перничани кметът Вяра Церовска.
„ 24 май е дата, на която споделяме своето благодаря на българския преподавател, на първоучителя, на този, който отвори за нас огромната врата на науката, отвори света, с цел да го виждаме, актуален и друг. Ден за българския възпитаник, който би трябвало да поощрим и да му кажем цветущ празник. Бъди ученолюбив, бъди припрян, бъди изобретателен, научи всичко, научи повече, бъди непредвиден. Честит празник! “, съобщи още в приветственото си слово кметът Вяра Церовска.
Областният шеф Ирена Соколова също насочи одобрение към учителите, учениците, просветните и културните дейци.
След дефилето стартира празничен концерт, в който участваха с невероятни осъществявания художествени колективи от ЦПЛР - Обединен детски комплекс и реализатори от пернишките учебни заведения, спечелили в състезанието „ Талантите на Перник ”. По-късно нa cpeщa-ĸoĸтeйл в Двopeцa нa ĸyлтypaтa ще бъдат отличени дeйци нa oбpaзoвaниeтo, ĸyлтypaтa и жypнaлиcтиĸaтa.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР