Перник. Пернишката крепост ще запази автентичния си вид и ще

...
Перник. Пернишката крепост ще запази автентичния си вид и ще
Коментари Харесай

Перник: Пернишката крепост ще запази автентичния си вид и ще бъдат подобрени условията за туризъм

Перник. Пернишката цитадела ще резервира достоверния си тип и ще бъдат усъвършенствани изискванията за туризъм. Това бяха част от предложенията отправени на първата среща на инициативния комитет, който ще работи за нов план за Пернишката цитадела. В него взе участие локалното управлението на Община Перник, както учени, известни историци, археолози, етнографи, публицисти, специалисти в областта на туризма. Това оповестиха от Община Перник .
„ Темата за крепостта е мотив за горделивост и в това време за болежка. Без да нарушаваме археологическите разкопки, би трябвало да създадем по този начин, че да има живот в местността, с цел да поддържа историята на Кракра “, показа кметът Вяра Церовска.
„ В зоната на крепостта е по-добре да забележим остарелия й тип, да го консервираме и в удачно място да зонираме павилионна конструкция, в която да покажем основаването на крепостта по исторически данни. Това може да се реализира с макети в доста огромен мащаб. Трябва да има легенда и занаят в региона “, разяснява арх. Мария Събчева.
Тя предложи още, в парцел покрай крепостта да се построи информативен център, който да е вкопан допустимо най-незабележим като интервенция в естествената среда.
„ В този център с изключение на да се продават билети, би трябвало да има и музейна експозиция, може да има конферентни зали, да бъде мултифункционален, с цел да привличаме най-различни хора през цялата година. Да се сътвори и черква с името „ Св. Св. Кирил и Методий “. Някъде в региона близо да се търси и сполучлив имот за развиване на туризъм – хотел, магазинна част, заведения за хранене, жилищен затворен комплекс, с цел да облагородим зоната и да й създадем занаят “, уточни още арх. Събчева.
Зам.-деканът на Историческия факултет на Софийския университет доцент Георги Николов съобщи дружно с неговите сътрудници проф. Надя Манолова и гл. помощник Даниела Стоянова, че са в Перник като консултанти с горещото предпочитание да оказват помощ в границите на техните пълномощия.
„ Познаваме добре историята на Перник и доста бихме желали да бъде показано цялото културно -историческо завещание, с което града е богат “, показа доцент Николов.
По думите му, една от неговите хрумвания е да се организират научни конгреси на 3-4 години, в които център на научните проучвания да е Перник.
„ Основната задача, която би трябвало да си сложим е всичко, което изградим да живее личен живот, да не сътворяваме просто едни фасади, които след прочут интервал от време да нямат никакви стойност. Сградите би трябвало да са свързани с битието на хората наоколо “, изясни арх. Атанас Ковачев.
В полемиката се включи и археологът Василка Паунова, която показа, че желае по щадящ метод да се консервират и експонират руините в местността Св. Спас, намираща се в подножието на историческия рид. Бяха припомнени и остарели планове, разработвани през годините. В края на срещата възпитаниците на Професионалната гимназия по стопанска система Веселин Романов и Мартин Мирков, които завоюваха първото място на националната олимпиада по осведомителни технологии, презентираха основания от тях уеб уебсайт за Пернишката цитадела, който се споделя „ /Не/Познатата цитадела “. Неговата цел е да се покаже същинската стойност, същността и величието на крепостта.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР