Перник е въгледобивната община в България, която има водеща позиция

...
Перник е въгледобивната община в България, която има водеща позиция
Коментари Харесай

Без илюзии за въглищата, употребата им ще спре скоро

Перник е въгледобивната община в България, която има водеща позиция в използването на ограничения за понижаване на използването на въглища в производството на сила. Това е главната причина, заради която природозащитната организация WWF кани заместник-кмета на Перник Стефан Кръстев да вземе присъединяване в COP 26, конференцията на Организация на обединените нации за климата, която се организира в Глазгоу, Шотландия.

Историята на Перник е неразривно обвързвана с въгледобива, който стартира да се развива в района още през 1891 година Няма семейство в общината, което да е не е било обвързвано през годините с добиването или работата с въглища, споделя Кръстев. Бизнесът и хората в града знаят, че използването на въглища няма да спре за година или две, само че и не хранят илюзии, че това ще продължи дълго, твърди зам.-кметът.

За хората изкопаемите горива сега са като опиат. Щом като са евтини ние желаеме още повече от тях, с цел да се развиваме, а когато ги няма страдаме, тъй като нямаме друга опция, споделя Георги Стефанов от WWF, началник планове за климатичните промени и енергетиката в България. Според него обществото ще остане ненадейно, в случай че всички си дадем сметка, че цената, която плащаме за потребление на изкопаемите горива може да нарастне, в случай че към нея сложим и цената за вредите, които по този начин се нанасят върху климата.

Това, което ние би трябвало да създадем като страна, споделя Стефанов, е да сложим дълготрайните цели на масата, да създадем бездънен разбор на стопанската система на страната, а освен на енергетиката, и да вземем решения по отношение на дълготрайните разноски и изгоди. За страдание обаче, продължава представителят на WWF, единствено неправителствения бранш у нас прави сходни разбори, от които се вижда, че позеленяването на стопанската система е главният инструмент, посредством който България може да направи гигантска крачка в своето развиване. Това може да подсигурява по-добро възнаграждение на труда и по добър Брутният вътрешен продукт. Ето това би трябвало да се изяснява, тъй като към момента на хората не е ясно за какво в случай че продължаваме да горим въглища от 20-сет години ще загубим повече, в сравнение с в случай че стартираме да влагаме и да привличаме вложения в други възможности в този момент.

Целта ни е да осигурим на нашите съграждани работещи други възможности, които обаче не ги вършат по-бедни, споделя зам.-кметът на Перник Стефан Кръстев. Като образец за опция той споделя, че още през 2022-ра година община Перник ще влага лични средства в монтирането на апаратура за зелен водород в едно от учебните заведения в града.
Как ще случим здрава стопанска система и усъвършенстван климат? Има ли съответни проекти по какъв начин да се помогне на хората, които ще останат без работа поради Зеления преход? В духа на решенията от Глазгоу и европейската Зелена договорка, самозаблуда ли е позицията на служебното държавно управление, че България може да се откаже от въглищата през 2038 година?
Отговорите на Стефанов и Кръстев, " Директно в новините " със Стефан Кунчев.

Визитка:

Георги Стефанов е бакалавър " Екология и запазване на околната среда " и магистър " Международен различен туризъм " в Нов български университет. Завършил е националната стратегия " Управленски умения " към Българското учебно заведение за политика, част от Съвета на Европа. Работи във WWF от 2008 година, където изготвя политически и законодателни мнения в областта на климатичните и енергийни политики на национално и европейско равнище.

Стефан Кръстев е приключил СУ " Св. Климен Охридски " със специалности " Туризъм " и " Европейска интеграция ". Работил е по съгласуване и ръководство на европейски планове за колежи за професионално образование, както и неправителствени организации от Обединеното кралство. Заема длъжността заместник-кмет на Община Перник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР