Перник. Дискусията Миналото, настоящето и бъдещето на крепостта Кракра“ ще

...
Перник. Дискусията Миналото, настоящето и бъдещето на крепостта Кракра“ ще
Коментари Харесай

Перник: Дискусията „Миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“ ще се проведе в града на 14 март

Перник. Дискусията „ Миналото, сегашното и бъдещето на крепостта „ Кракра “ ще се организира в града на 14 март. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . В нея присъединяване ще вземат водещи български историци. Дискусията ще се организира на 14 март от 15.00 часа в конферентната зала на Двореца на културата.
В нея ще се включат преподаватели от Историческия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски. Сред тях са заместник-деканът доцент Георги Николов - експерт по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – експерт по антична археология, гл. ас. Даниела Стоянова, експерт по археология, както и проф. Надя Манолова, експерт по българско възобновление и доцент Александър Николов – експерт по средновековна история.
В разискването ще взе участие и общинското управление, а експерти от Регионалния исторически музей ще напомнят правени изследвания на старинната цитадела на пернишкия болярин.
„ В рамките на срещата ще разкажем за историята на тази цитадела, какво се е случило през античността, средновековието и възраждането. Ще обсъдим и положението ѝ в този тип, както и хрумвания, които ще я създадат атрактивен обект, с цел да бъде потребна “, сподели доцент Георги Николов.
Пернишката цитадела е в листата на паметниците на културата с категория " национално значение ". Тук са разкрити 700 м крепостни стени и основи на 30 антични и средновековни здания, две от седемте средновековни църкви са неповторими. Най-ранната черква е от VI в. след Христа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР