Периодично през годината небето се озарява от метеоритен дъжд. Няколко

...
Периодично през годината небето се озарява от метеоритен дъжд. Няколко
Коментари Харесай

Следващата седмица 6 метеоритни потока ще се припокрият в августовското небе

Периодично през годината небето се озарява от метеоритен дъжд. Няколко притеглят вниманието, тъй като обезпечават относително непрекъснат „ ресурс " от падащи звезди и красиво шоу - Персеидите, Леонидите, Геминидите... Но има доста други звездопади, някои от които даже нямат лични названия, само че не престават по дълго от " маститите " звездни представления.
Да, някои метеоритни дъждове не престават много дълго време, само че нормално се разискват единствено към пика им. Това не изненадващо. Та нали хиляди хора потеглят с колите си отвън града, седят по поляните в тъмните нощи, с цел да следят галактическото шоу. Ето за какво те избират да са " на терен " във вечерите, когато се чака пик.
През идната седмица ще се припокрият шест метеоритни потока, които няма да бъдат доста изобилни, написа Space.com. Подобно метеоритно „ стълпотворение " ще има и през декември. 


Какво е метеорен дъжд

Метеорите пораждат, когато частици прахуляк, песъчинки или трошляк навлизат в земната атмосфера. Понякога нещо даже по-голямо основава в действителност блестящо шоу. Скоростта на нахлуване основава голямо търкане с атмосферата, което води до изгаряне на входящия обект, освобождавайки в този развой доста светлина (а от време на време и дим). 
Около половината от звездопадите са „ спорадични “, идващи от случайни направления в небето по непредсказуемо време. Другата половина наподобява идват от избрани точки в небето в съответни интервали от годината. Те са известни като метеоритни дъждове, като се изключи доста редките случаи, когато са толкоз изобилни, че се назовават ​​метеорни „ стихии ".
Звездопадите са артикул на комети или метеорити, които се разпадат и оставят „ петна " от материал. Когато орбитата на Земята попадне в едно от тези петна, ние получаваме повече метеори, които наподобява идват от избрана част от небето – известна като радиант – избрана от местоположението на петната. Дъждовете са кръстени на съзвездието, от което наподобява, че идват (Персеидите ни се коства, че идват от съзвездието Персей) и се появяват всеки август. Има метеорни потоци, които се кръщават на най-близката звезда, до която ни се вижда, че се намират.

Какво да чакаме

Точното време на началото и края на галактическите пърформънси не постоянно е тъкмо. Астрономите, въз основа на досегашния си опит и проучвания, споделят - може би това ще се случи от 3 до 10 август.
ПерсеидиТе потеглиха на 17 юли, пикът им ще е на 13 август. Ще се случи на 58 северни градуса, тъй че ще могат да им се радват единствено хората от Северното полукълбо или южните тропици.
Южни делта акваридиТе доближиха своя връх на 30 юли и ще продължат да се сипят до 23 август. Радиантът е на 16 градуса южна широчина, Шоуто няма да е очевидно за наблюдатели  покрай или над Арктическия кръг. 
Alpha CapricornidsДълъг, само че не доста съсредоточен метеорен дъжд, тръгнал е на 3 юли, ще продължи до 15 август, пикът е бил на 30 юли. Сияещите частички са толкоз покрай небесния екватор, че ще се виждат съвсем на всички места.
Piscis AustrinidsВъпреки че доближиха своя връх на 28 юли, Piscis Austrinids не престават своето феерично проваляне до 10 август. Радиантът е 30 градуса южно, няма да го видят жителите на Северна Европа и по-голямата част от Канада. 
Йота АкваридиМакар и толкоз редки, че Уикипедия даже не ги загатва, Йота Акваридите могат да се видят единствено от южните ширини. Пикът им е на 6 август.
Kappa CygnidsПикът им ще е на 18 август. Радиант - 59 север. Появяват се съвсем по същото време, по което и Персеидите, само че сияят от другата страна на небето.
Space.com предизвестява и за малко познатите Козикорниди, разнообразни от Алфа Козикорнидите. Международната метеорна организация не признава разграничението, само че отбелязва, че източникът на антехелион (ANT) е област от небето съвсем против Слънцето, която има редица неравномерни и сложни за разграничение дъждове през годината. През август може да наподобява, че някои от тях идват от Козирог.
Повечето метеорни дъждове се виждат най-добре сред среднощ и зазоряване, а не вечер. Това ще важи за идната седмица, когато растящата Луна ще засенчва наблюденията по-рано през нощта.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР