Периодът за изолация ще бъде съкратен от 14 на 10

...
Периодът за изолация ще бъде съкратен от 14 на 10
Коментари Харесай

Днес издават заповедта за съкращаването на карантината и изолацията

Периодът за изолираност ще бъде скъсен от 14 на 10 дни и на карантината от 10 на 7 дни. В доста страни за хора с бустер дори въобще няма карантина.

Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова.

Пред публицисти тя разяснява, че в границите на днешния ден се чака да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена.

На среща сред шефовете на столичните лечебни заведения за болнична помощ, министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев и шефа на СРЗИ доктор Данчо Пенчев беше разисквана готовността за справяне с възходящото натоварване върху лечебните заведения, с оглед навлизането на страната ни в петата вълна на пандемията.

Дискутирани бяха обезпечеността с болнични кревати, опцията за откриване на спомагателни такива за лекуване на пациенти с COVID-19, в това число за интензивно и консервативно лекуване. Акцент беше подложен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са инфектирани с коронавирусна зараза, също би трябвало да бъдат обезпечени.

" Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предходните талази. По тази причина всекидневно ще бъде осъществявана сложна оценка на база данните, които са насъбрани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това по какъв начин ще протече вълната ", уточни здравният министър.

" В разбора ще бъдат включени освен заболяемостта на 100 хиляди души и смъртността от COVID-19, само че и заетостта на леглата, в това число продължителността на тази претовареност. Ключов индикатор ще бъде и обезпечеността с медицински личен състав, който да поставя грижи за болните. Това ще са факторите за прекосяване от едни към други противоепидемични ограничения “.

По време на срещата проф. Сербезова увери шефовете на столичните лечебни заведения, че страната е осигурила всички нужни лекарствени артикули за лекуването на пациентите с COVID-19.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР