Пеперудите и молците имат общи фрагменти от ДНК, датиращи отпреди

...
Пеперудите и молците имат общи фрагменти от ДНК, датиращи отпреди
Коментари Харесай

Пеперудите и молците имат общи фрагменти от ДНК

Пеперудите и молците имат общи фрагменти от ДНК, датиращи отпреди повече от 200 милиона години, демонстрират нови проучвания, представени от електронното издание EurekAlert.

Учени от университетите в Ексетър (Великобритания), Любек (Германия) и Ивате (Япония) са създали инструмент за сравняване на хромозомите - ДНК молекули, на разнообразни пеперуди и молци.

Те откриват блокове от хромозоми, които съществуват при всички типове молци и пеперуди, а също и при ручейниците (Trichoptera) - водни крилати инсекти, сходни на нощните пеперуди. Те са имали общ предшественик с молците и пеперудите преди към 230 милиона години.

Молците и пеперудите (наричани общо Lepidoptera) имат доста друг брой хромозоми - от 30 до 300, само че резултатите от проучването дават доказателства за общи ДНК фрагменти обратно във времето, написа Българска телеграфна агенция. " ДНК се състои от обособени частици или хромозоми, които съставляват главните единици на наследството ", изяснява професор Ричард Френч - Констант от Центъра по екология и запазване на околната среда към университета на Ексетър. " Ако гените се намират на една и съща " нишка " или хромозома, те се унаследяват дружно и затова са свързани ".

Животните и растенията имат доста друг брой хромозоми, тъй че не може елементарно да се дефинира кои хромозоми с кои са свързани.

" Това се трансформира в сериозен проблем, когато броят на хромозомите варира в необятни граници - както е при Lepidoptera. Разработихме елементарна техника, която преглежда сходството на блоковете от гени във всяка хромозома и получаваме дава вярна визия за това по какъв начин те се трансформират при еволюцията на другите типове ", добавя професорът.

Учените са разкрили 30 съществени градивни блока на ДНК, които съществуват при всички пеперуди и молци, като водят началото си от типа ручейници (Trichoptera).

Данните от изследването са оповестени в изданието G3 Genes Genomes Genetics.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР