Пентагонът за първи път призна, че САЩ са изпратили антирадарни

...
Пентагонът за първи път призна, че САЩ са изпратили антирадарни
Коментари Харесай

САЩ признаха, че са дали на Украйна ракети AGM-88 HARM, ослепяващи руските радари

Пентагонът за първи път призна, че Съединени американски щати са изпратили антирадарни ракети за заличаване на съветските радарни системи. 

Информацията е от Министерството на защитата на Съединени американски щати, съобщи CNN.

Колин Кал, заместник-министърът на защитата, сподели на брифинг, че Съединени американски щати са изпратили " избран брой " ракети, без да прецизира какъв брой са дали Съединени американски щати или по кое време са били изпратени. 

Кал не сподели категорично какъв вид противорадарна ракета е изпратена.

Представител на защитата сподели пред CNN, че видът изпратена ракета е AGM-88 High-Speed ​​Anti-Radiation Missile (HARM).

Ракетата " ослепява " радарните системи на съперника, което дава опция умерено да бъде премахнат.

Произведени от Raytheon, HARM имат обхват над 30 благи, съгласно Военновъздушни сили на Съединени американски щати, което ги прави едно от оръжията с максимален обхват, предоставени от Съединени американски щати на Украйна. 

Съединени американски щати се въздържат да дават ракети с по-голям обхват на Украйна, с цел да не се изкуши Киев да удари цели във вътрешността в Русия.

Ракетите могат да се употребяват за ориентиране към съветски противовъздушни радарни системи като С-400, които затрудняват доста украинските Военновъздушни сили да оперират над огромни сектори от украинското въздушно пространство.

Не е ясно по какъв начин украинците изстрелват ракетите, защото към този момент се смяташе, че това е допустимо възможно единствено от изтребители, само че не и руски. Не изключено да е основана система за наземно изстрелване, за чието битие обаче в никакъв случай не се е говорило публично.  

Кал сподели, че ракетите са били изпратени „ в последните пакети ".

„ В близко бъдеще ние  ще създадем доста неща, с цел да накараме съществуващите военновъздушни сили на Украйна да останат във въздуха и да бъдат по-боеспособни “, сподели Кал.

Той уточни, че Съединени американски щати са помогнали за аварийните елементи за МиГ-29 да бъдат изпратени в Украйна, с цел да продължат да летят изтребителите от руската епоха. След това Кал загатна ракетите, като сподели, че те „ могат да имат резултат върху съветските радари и други неща “.

Украинците не са признали обществено, че получават или употребяват HARMs.

През последните дни отчети демонстрираха останките от нещо, което наподобява като перка на ракета HARM, ориентирана към съветска позиция в Украйна.

В пакета от Съединени американски щати се включва високомобилната артилерийска ракетна система (HIMARS), която украинската войска дейно употребява за очистване на руски командни пунктове, хранилища за амуниции и други, както и гаубиците M777, които са изключително ефикасни в критичната част от борбата в Донбас.

Според Кал Русия има почти 70 000-80 000 убити и ранени в спора.

„ Тази цифра може да е малко по-ниска, малко по-висока, само че мисля, че това е в общи линии “, сподели той. Той добави, че Русия е изгубила сред 3000-4000 бронирани машини.

С този финален пакет Съединени американски щати се ангажираха да изпратят на Украйна общо 9,1 милиарда $ помощ за сигурността от началото на съветската инвазия в края на февруари.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР