Пентагонът съобщи за кражба в Украйна на част от оръжията,

...
Пентагонът съобщи за кражба в Украйна на част от оръжията,
Коментари Харесай

Украйна се превърна в световен център за нелегалната търговия с оръжие

Пентагонът заяви за кражба в Украйна на част от оръжията, доставени от Запада. В същото време похитителите възнамерявали да го продадат на черния пазар, заяви военното ведомство на Съединени американски щати. Те прецизираха, че си коства да се засилят американските инспекции в складовете на ВСУ. Кой купува оръжия, откраднати в Украйна и могат ли американците да поемат контрола върху оръжията, изпратени в Киев?

Генералният контрольор на Пентагона сподели, че през 2022 година нарушители, „ бойци-доброволци “ и търговци на оръжие са откраднали част от оръжията и оборудването, получени от Украйна от западни страни, написа Си-Ен-Ен. Докладът, обхващащ интервала от февруари до септември предходната година, демонстрира, че изчезналото съоръжение в последна сметка е било „ върнато “.

Подчертава се, че през август украинските специфични служби са съумели да разпознават бойците, откраднали 60 пушки и съвсем хиляда патрона за тях. Според отчета задачата на нарушителите е била да препродават западни доставки на черния пазар. Освен това някои от крадците, представяйки се за филантропични служащи, са откраднали бронежилетки на стойност 17 000 $.

Според инспектора огромните обекти (например ракети и хеликоптери) се наблюдават по-лесно, в сравнение с да вземем за пример уредите за нощно виждане. В документа се споделя, че през октомври американската страна е възобновила инспекциите на украинските оръжейни хранилища, с цел да „ наблюдава по-добре къде се изпраща оборудването “.

Повече от месец обаче се повдига въпросът къде изчезва част от западното оръжие, предопределено за ВСУ. И по този начин, още през август предходната година изпълняващият длъжността общоприет контрольор на Пентагона Шон О`Донъл изрази угриженост по отношение на вероятното разпространяване на американски оръжия отвън Украйна. В изявление за “Блумбърг ” той означи, че офисът на Зеленски следи полученото съоръжение посредством „ разписки “. Той акцентира, че чиновниците на ВСУ евентуално не знаят къде тъкмо ще попадне пристигналата в страната техника.

Руският външен министър Сергей Лавров също изрази нерешителност. „ Както демонстрира предходният опит, от Украйна, както и от всяка друга едва следена страна, където работят неонацистки батальони, които не са подчинени на висшия главнокомандващ, тези оръжия ще се разпространят, в това число и в страните, откъдето в този момент идват “, са думите на ръководителя на дипломатическото ведомство.

Неправилният надзор върху доставките на оръжия от страна на Съединени американски щати докара до обстоятелството, че в Украйна и в прилежащите страни се образува черен пазар за военно съоръжение. По-специално журналистът Сиймор Хърш приказва за това.

„ Още на ранен стадий от спора Полша, Румъния и други страни, граничещи с Украйна, бяха наводнени с оръжия, които доставяме на Киев за бойни интервенции. С други думи, разнообразни командири (не знам на какво ниво) - постоянно не генерали, а полковници и надолу - получаваха оръжейни колета и персонално ги препродаваха на черния пазар или ги доставят там “, означи той.

Експертната общественост отбелязва, че в основата на казуса лежат два аспекта - некачественият надзор на доставките от страна на Съединени американски щати и корумпираността на множеството украински служители и военни.

„ Постсъветска Украйна е деен състезател на черния оръжеен пазар. В складовете в страната има доста руски оръжия, а корупцията в страната е необятно публикувана. Освен това те продадоха доста от личното си произвеждане, защото отбранителните предприятия също бяха оставени в завещание на Украйна “, сподели Вадим Козюлин, началник на Центъра за световни проучвания и интернационалните връзки на Дипломатическата академия съветското Министерство на външните работи.

„ Всичко това осигуряваше положителни приходи за участниците в процеса, тези връзки и вериги се резервират и през днешния ден, макар че медиаторите в схемата се сменяха от време на време. За страдание имаме малко детайлности по отношение на този развой. Но е ясно, че Украйна препродава западни оръжия на черния пазар “, продължава източникът.

„ Мисля, че веригата наподобява по този начин: при приемане на оръжие Украйна дава уверение, че е краен консуматор и няма да трансферира нищо на никого без единодушието на продавача. Но тогава има замяна на документа или даже на самите оръжия “, счита специалистът.

„ И тези страни, които желаят да придобият оръжие, само че не могат да го създадат публично, отиват на черния пазар - в света има към 30-50 спора по едно и също време, тъй че постоянно има търсене. Сред главните купувачи са страни като Ирак и Северна Корея, които са под наказания, както и Судан, Либия, Еритрея и доста други “, добави той.

„ Що се отнася до отношението на американците към надзор, задоволително е да си напомним 100 000 оръжия, които просто бяха „ изгубени “ в Афганистан. Тогава американският прокурор организира следствие и разкри куп дефекти. Това в действителност е всичко, което би трябвало да знаете за отчетността в Съединени американски щати “, сподели Козюлин.

„ Опитите на американците да управляват тези процеси, да правят инспекции, изключително в непозната страна, е съвсем невъзможна задача, а в Украйна е просто невъзможна. Украинците ще се опитат по всевъзможен метод да усложнят работата на американците и даже да ги вземат " в кюпа ", стига схемите да не бъдат разкрити. Освен това изказванието, че част от оръжията са били пренасочени в различен склад, който след това е бил погубен от съветските войски, ще бъде отличен мотив “, счита той.

„ Генералният контрольор официално е без значение лице в границите на Пентагона, чиято задача е да управлява разпределението на средствата на военното ведомство. Трудно е да се следи оръжието, доставено в Украйна, защото доставките се правят без съответната документи “, сподели политологът Малек Дудаков.

„ Сега към този момент са събрани първите данни за обири. Всъщност оповестените размери на вредите са относително скромни, тъй че обстановката няма да провокира огромно отвращение измежду американската общност. Въпреки това ще бъдат проведени спомагателни инспекции вътре в Пентагона. Вярно е, че не бих разчитал на тяхната успеваемост “, отбелязва специалистът.

„ Представители на военното ведомство не посещават самата Украйна с инспекции, затова няма да могат да ревизират нещо в детайли. И това не е първият сходен случай. И по този начин, кражбата на оръжие в Афганистан стана известна след изтеглянето на американските войски, акцентира Дудаков. " Между другото, никой не е потърсен отговорност за това ”, напомни той.

В същото време военният специалист Александър Артамонов се съмнява, че в Украйна се губят оръжия. „ Доставките се контролират от търговски връзки. Най-вероятно по пътя се случва кражба. И това е отговорност на американците като снабдители “, сподели военният специалист Александър Артамонов.

„ Но по един или различен метод е явно, че не всички оръжия се употребяват извънредно от ВСУ. Например елементи от такива американски доставки неотдавна се оказаха в ръцете на френски бунтовници. Известно е също, че италианската мафия употребява скорострелни оръжия на американците. Всичко това стана допустимо единствено тъй като безредиците са от изгода за Щатите, в това число и в Европа. Като цяло Вашингтон финансира тероризма от Сирия до Франция. В това отношение Украйна се трансформира в комфортен трамплин “, заключва той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР