Пентагонът: Руските изтребители се доближиха до американски и коалиционни самолети над Сирия 7 пъти през август – на моменти в рамките на 1000 фута

...
Руските изтребители се доближиха до американски изтребители F-35 и други
Коментари Харесай

Руските изтребители се доближиха до американски изтребители F-35 и други самолети на коалицията над Сирия седем пъти през месец август и в няколко случая прелетяха на разстояние до 1000 фута, каза Пентагонът в петък.

Бригада Генерал Пат Райдър, прессекретар на Пентагона, каза, че действията на руските изтребители са били „небезопасни и непрофесионални“, добавяйки, че руските изтребители са летели в „агресивни маневри, някои от които са били на разстояние от 1000 фута“.

Опасните маневри, каза Райдър, „увеличават риска от грешни изчисления и не отразяват поведението, което бихме очаквали от професионални военновъздушни сили“. Последните небезопасни маневри се състояха на 25 август, според Пентагона.

През последните няколко години САЩ и Русия използваха линия за деконфликт между двете военни в Сирия, за да избегнат неволни грешки или срещи, които могат неволно да доведат до ескалация. Все пак руските пилоти имат история на взаимодействие със самолети на САЩ и коалицията по небезопасни начини.

През април Централното командване на САЩ каза, че руските пилоти са се опитали да се борят с американски самолети над Сирия – което по това време е добавило към модел на по-агресивно поведение. Във военната авиация кучешкият бой е участие във въздушен бой, често на сравнително близки разстояния.

Видео, публикувано от Централното командване на САЩ от 2 април, показва руски изтребител SU-35, който извършва „небезопасно и непрофесионално“ прехващане на американски изтребител F-16. Второ видео от 18 април показа руски изтребител, който наруши въздушното пространство на коалицията и се приближи на 2000 фута от американски самолет, разстояние, което изтребител може да измине за няколко секунди.

Американски служител каза по-рано пред CNN, че руските пилоти в тези случаи не са се опитвали да свалят американски самолети, но може да са се опитвали да „провокират“ САЩ и „да ни въвлекат в международен инцидент“.

В петък Райдър призова Русия „да прекрати тази безразсъдна дейност“.

„Призоваваме руските военновъздушни сили да спрат тази безразсъдна дейност, но независимо от това ще продължим да се фокусираме върху нашата мисия да гарантираме трайното поражение на ISIS“, каза той.

Орен Либерман от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР