Пентагонът отмени сделката за JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), оценена

...
Коментари Харесай

Пентагонът отмени сделка с Microsoft за 10 млрд. долара

Пентагонът анулира договорката за JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), оценена на 10 милиарда $, която беше извоювана от Microsoft, оповестява Financial Times. Това поставя завършек на противоречива социална поръчка, белязана от изказвания за интервенция от страна на някогашния президент Доналд Тръмп. Военното министерство на Съединени американски щати разгласи в четвъртък, че преразглежда решението си да повери толкоз огромна част от данните и информационните си канали на една единствена компания и че се приготвя нова социална поръчка.
Причини
От Пентагона отхвърлят повода за тази стъпка обратно да е продължаващото обжалване на решението от страна на Amazon. През 2019 година Amazon стачкува спечелването на поръчката от Microsoft, като упрекна администрацията в пристрастност, а Тръмп в напън над Пентагона да избра съперника им заради спора му с Джеф Безос. The Washington Post, благосъстоятелност на Безос, постоянно е сериозен към към този момент някогашния президент.

През 2019 година планът беше занимателен, когато Oracle - един от първичните кандидати, също възрази на решението единствено Microsoft и Amazon да бъдат позволени до финалната фаза.

Отмяната на поръчката се аргументира с възходящите условия на министерството и напредъка в региона на облачните технологии. " JEDI към този момент не покрива потребностите на министерството ", декларира Джон Шърман, началник на осведомителния отдел на Пентагона.

Проектът JEDI беше плануван като съществена част от напъните на въоръжените сили на Съединени американски щати да трансферират доста от компютърните си процеси от физически носители към облачни услуги. Той трябваше да продължи до 10 години, а общата стойност на поръчката да доближи до 10 милиарда $. Планира се JEDI да бъде сменен от Joint Warfighter Cloud Capability (JWCC) с 5-годишен небосвод. От министерството оповестяват, че ще чакат нови предложения от Amazon и Microsoft, само че и ще проведат изследване на пазара дали и други компании не покриват условията.
Реакции
" Разбираме решението на военното министерство и сме съгласни с него. За страдание, спечелването на контракта не беше въз основата на качества, а в резултат на външни въздействия, неприемливи при публичните поръчки ", декларират от Amazon Web Services.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР