Пентагонът официално възложи на Boeing проекта за експериментален хиперзвуков въздушно-космически

...
Пентагонът официално възложи на Boeing проекта за експериментален хиперзвуков въздушно-космически
Коментари Харесай

Пентагонът с ново супероръжие от Boeing: Хиперзвуковият дрон XS-1, неуязвим от никакви ПРО, излита през 2019-а

Пентагонът публично разпореди на Boeing плана за пробен хиперзвуков въздушно-космически аероплан XS-1. Създаването на негов първообраз е планувано за 2019 година, оповестява военно-аналитичното издание Defense News.

Става дума за дрон, който ще може да лети на ниска околоземна орбита със скорост 5-10 пъти по-голяма от тази на звука, и от там да води разузнаване или да нанася удари по съперник, бидейки невредим от средствата за въздушно-космическа защита.

Според Агенцията за авангардни отбранителни проучвателен планове към министерството на защитата на Съединени американски щати (DARPA) XS-1 това не е обичаен аероплан или елементарна ракета, а по скоро композиция от двете, с цел да се понижат десетки пъти разноските за стартове. Това изяснява ръководителят на програмата в DARPA Джеймс Спонейбъл.

Компанията Boeing допуска да приключи основаването и тестванията на този летателен уред към 2019 година Полетите му на скорости от М-5 до М-10 ще са на височини от 25 до 150 км.

" Хиперзвуковият дрон ще може да прелита 1500 км. за по-малко от 10 минути. Това доста ще форсира поразяването на обектите на евентуалния съперник и ще понижи до най-малко опциите на противоракетните комплекси да го смъкват ", изяснява ръководителят на научно-изследователските действия на Военновъздушни сили на Съединени американски щати военачалник Джефри Захариас.

Той добави, че с изключение на хиперзвукови дронове, Пентагонът възнамерява да сътвори до 10 години и ракети, които ще летят със скорост М-5.

Хиперзвуковите ракети ще поразяват обектите на съперника с бойни глави за кинетичен прехват. Т.е. те няма да са с стандартни взривни субстанции или нуклеарни, а ще поразяват задачата извънредно с кинетичната сила на директното попадение.

Най-важното преимущество на хиперзвуковото оръжие съгласно американските военни е, че евентуалният съперник ще разполага единствено с няколко секунди да засече задачата и да открие огън по нея, само че в множеството случаи това няма да бъде допустимо, отбелязва Defense News.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР