Пентагонът няма да успее да постигне отмяна на конвенцията от

...
Пентагонът няма да успее да постигне отмяна на конвенцията от
Коментари Харесай

Лавров: САЩ няма да постигнат отмяна на забраната за влизане на чужди военни кораби в Черно море

Пентагонът няма да успее да реализира анулация на конвенцията от Монтрьо за възбрана на влизането на непознати военни кораби в Черно море. Турция няма да промени позицията си на поръчител по осъществяването на конвенцията.

Това сподели съветският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос по време на огромна конференция в Ню Йорк, където е за присъединяване в съвещанията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заяви съветското Министерство на външните работи.

Въпросът към Лавров бе следният: " Пентагонът съобщи готовността си да работи с Турия за разрешаване на спора в Черно море в подтекста на конвенцията от Монтрьо. Става ли въпрос за анулация на тази спогодба? Планира ли президентът Путин в близко време да посети Турция? "

По-рано Министерството на защитата на Съединени американски щати даде обещание да разиска с Анкара въпроса за корабоплаването в Черно море. „ Нашата цел е да реализираме удобна среда, тъй че районът да бъде изцяло отворен за комерсиално мореплаване “, сподели помощник-началникът на Пентагона по въпросите на интернационалната сигурност Селесте Уоландър.

Световният стопански конгрес в Давос също предложи основаването на военноморска работна група, която да ескортира търговски кораби в Черно море.

Отговорът на Лавров:

" Що се отнася до заявките на Пентагона, съдейки по всичко, те се пробват да реализират намаляване от страна на Турция на режима за прекосяване на проливите. Според в този момент настоящите правила военни кораби на нечерноморски страни нямат право да влизат в Черно море. Това желаят да реализират американците. Турските сътрудници неведнъж са казвали, че като пазители на наследството на конвенцията от Монтрьо, те строго ще следват нейните ограничавания. Разбрах, че ръководителят на Пентагона Лойд Остин се е върнал на работа. Вероятно по тази причина в този момент там са се засилили. Не мисля, че ще им се получи ".

" Що се отнася до аудиенция в Турция на президента, питаха ме и за аудиенция в Северна Корея. Мога да кажа, че президентът Путин е получил предложения от водачите на тези две страни, както и от доста други свои задгранични сътрудници. Графикът на неговите контакти се израбтва в Кремъл от негована администрация ", съобщи Лавров.

Турската страна на собствен ред отхвърля изрично концепцията на непознати военни кораби да бъде разрешено да влизат в Черно море отвън откритите правила.

Не би трябвало да има кораби на НАТО в Черно море, до момента в който съветската спецоперация не завърши, сподели Догу Перинчек, ръководител на турската партия Ватан (Родина). Той се базира на конвенцията от Монтрьо, която регламентира разпоредбите за мореплаване в проливите. Депутатът добави, че неговите поддръжници ще подсигуряват, че ръководещата партия в Турция съблюдава изискванията на конвенцията.

„ Ще следим процеса “, сподели той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР