"Пенсията ми стига точно за 10 минути. Тя е 366

...
"Пенсията ми стига точно за 10 минути. Тя е 366
Коментари Харесай

Жена с увреждане: Пенсията ми стига точно за 10 минути


"Пенсията ми стига тъкмо за 10 минути. Тя е 366 лева – сега, в който я получа, заплащам всички сметки и към този момент нямам пенсия. " Това сподели за bTV Грета Аспарухова, която се движи с количка и е доста дейна при митингите на хората с увреждания. "Ако разгадавам на пенсията, би трябвало да пребивавам 10 минути от месеца, а останалата част от месеца би трябвало да съм в кома. За благополучие, аз имам работа и мога да затрупвам най-малко главните нужди”, акцентира тя. Хората с увреждания в дребните обитаеми места са под ръба, те са обречени, безапелационна е Грета.
"Ако Законът за персоналната помощ се одобри във типа, в който го предложи Мая Манолова, няма да има ощетени, всеки ще бъде оценен съгласно персоналните си потребности. А в случай че се одобри това, което сега се гласи, всички ще бъдат ощетени”, счита Грета Аспарухова.
Все още се надяваме, че ръководещите ще вземат съответно решение и в действителност ще помислят за нашите деца, сподели и Милена Райкова, майка на дете със Синдром на Даун. Според нея основата на казуса идва от ТЕЛК и новите дейности са пагубни за всички хора с увреждания. По думите ѝ децата със Синдром на Даун са едни от най-ощетените.
"Когато се роди дете със Синдром на Даун, всеобщо лекарите ни споделят, че имаме право да изоставим тези деца в домове. Лично мен ме агитираха. Казват всичко най-лошо, а когато отидем в ТЕЛК, с цел да бъдат подкрепени, комисиите там стартират да изясняват: Тези деца могат да се развиват и ще бъдат доста добре. Получава се парадоксът, че всеобщо нашите деца имат от 50 до 70% ", изясни майката.
В момента това, което дава страната, е извънредно незадоволително, безапелационна е Милена Райкова. Трябва да има съответна грижа от страна на страната, с цел да може да се компенсира увреждането на всеки човек в увреждане, акцентира и Гергана Маврова, майка на дете с детска церебрална парализа.
Според нея, в случай че се поема съответна рехабилитация и съответни помощни средства, всичко щеше да върви доста по-лесно.
Тя даде образец с това, че количката за детето ѝ коства 2600 лева, а страната отпуска за това единствено 480 лева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР