Пенсионните системи в Европа са твърде различни. Къде в Европа

...
Пенсионните системи в Европа са твърде различни. Къде в Европа
Коментари Харесай

Къде в Европа се работи най-дълго за пенсия и къде пенсионерите получават най-добри доходи

Пенсионните системи в Европа са прекомерно разнообразни. Къде в Европа се работи най-дълго за пенсия и къде пенсионерите получават най-хубави приходи, пише . Ето някои съпоставения.

" Работим на смени, в това число през нощта. Невъзможно е да работим до 64-годишна възраст ”, споделя Фарид от Франция. Той е синдикалист и стачкува дружно с над 1 милион французи против проектите на държавното управление да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. 
Но това, което е призрачен сън за французите, е фантазия за германците, които скоро ще се пенсионират на 67.

Какви съпоставения могат да се създадат?

Системите са доста разнообразни, споделя Моника Куайсер от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Но някои неща си наподобяват в множеството страни: " Първо, раждаемостта е спаднала и второ, предстоящата дълготрайност на живота се усилва. И би трябвало да се реши по какъв начин да бъде разпределена спомагателната тежест, тъй че да не бъдат натоварвани единствено най-младите. Всичко това би трябвало да се финансира. ”

Сравненията на европейските пенсии крият някои подводни камъни. Три критерия обаче са изключително значими: обществени разноски, т.е. какъв брой коства съответната пенсионна система, какъв е действителният размер на пенсията, която човек получава, и на каква възраст може да се излезе в пенсия.

На каква възраст се пенсионират в другите европейски страни? А в България?

Най-дълго работят нидерландците. За пенсия от системата на публичното обезпечаване е належащо претендентът да е навършил 66 години. Но множеството хора стопират да работят по-рано и се пенсионират още на 63. И в Германия доста хора се пенсионират на 63, въпреки че формалната пенсионна възраст за момента възлиза на 63 години и 8 месеца. При това възрастта за излизане в пенсия се подвига непрекъснато според от годината на раждане с по няколко месеца.

Болшинството италианци се пенсионират на към 62-годишна възраст, въпреки че би трябвало да работят до 64, гърците излизат в пенсия на към 60, а французите – на към 61. 

В България право на пенсия за застрахователен стаж и възраст през 2022 година се е придобивало при навършени 61 години и 10 месеца и съществуване на застрахователен стаж от 36 години и 2 месеца за дамите. За мъжете са се претендирали навършени 64 години и 5 месеца и застрахователен стаж от 39 години и 2 месеца. И в България пенсионната възраст последователно се покачва. Данните за условията през 2023 година, можете да видите

В редица страни обособените браншови и групови съглашения плануват разнообразни изключения. Действителната и нормалната възраст за пенсиониране обаче не се разграничават толкоз доста. Редица страни ще усилят пенсионната възраст през идващите години. Във Франция тя към момента е относително ниска, само че даже и там би трябвало да сте плащали съвсем 42 години вноски, с цел да можете да се пенсионирате на 62 години без никакви удръжки, изяснява Куайсер.

Нидерландците получават приблизително 89% от последната си чиста заплата 

Колко в действителност получават пенсионерите в Европа? От Организацията за икономическо сътрудничество и раз съпоставят по този начин наречения " чист коефициент на заменяне ”, т.е. каква част от последния чист приход получават хората след пенсиониране. Пенсиите на нидерландците се равняват на 89% от последната им чиста заплата.

Тези на гърците – дават отговор на 84% от последната заплата, при италианците този % е 82 на 100, при французите - 74%. Германските пенсионери получават малко повече от половината (53%). Литовците получават още по-малко (31%). По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз
към 2020 година българите са получавали 74% от чистата си заплата. Според Национален осигурителен институт обаче към 2021 година чистият коефициент на заменяне в България е бил едвам 59.2%.

Къде получават " най-хубавите ” пенсии?

Моника Куайсер споделя: " Ако се вземе за основа критерият " най-хубава пенсия ", то сигурно има някои южноевропейски страни, които към момента подсигуряват относително висок коефициент на заменяне ”. Но тъкмо тези страни отделят и доста по-голям дял от брутния си вътрешен артикул за пенсии. Пари, които липсват в други сфери.

Италия и Гърция изразходват съвсем 16% от Брутният вътрешен продукт за пенсии, Франция - 13,4%, а Германия - 10,4%. За разлика от тях Нидерландия изразходва едвам 5%, а Ирландия - единствено 3%. Въпреки това всеки, който е живял или работил в Нидерландия от 15-тата си година нататък, получава минимална пенсия в размер на 1218 евро. Много браншове са задължени да оферират и фирмени пенсии. В Нидерландия обаче възрастта за пенсиониране също се покачва.

Смесени системи с няколко разнообразни стълба на финансиране, каквито има в Нидерландия, съществуват също по този начин в Дания и Швеция и действат добре, счита Куайсер. Германската система също не е неприятна, " само че Германия е изправена пред съществено застаряване на обществото ”, което основава проблеми.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР