Пенсионната реформа на Еманюел Макрон, която от месеци предизвиква бурни

...
Пенсионната реформа на Еманюел Макрон, която от месеци предизвиква бурни
Коментари Харесай

Втора победа за пенсионната реформа на Макрон в Конституционния съвет на Франция

Пенсионната промяна на Еманюел Макрон, която от месеци провокира бурни митинги във Франция, завоюва още една правосъдна победа. Конституционният съвет отхвърли второто предложение на опозицията да се организира референдум за ограничение на пенсионната възраст до 62 години, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Въпреки всеобщото неодобрение, което на моменти докара и до улични стълкновения, Макрон не отстъпи от проектите си за увеличение на пенсионната възраст. В момента тя е 62 години и се планува да нарасне до 64. А мотив за това е нуждата от повече средства в бюджета за пенсии и обществени разноски. Основната паника на Макрон е, че в противоположен случай ще се стигне до сериозен дефицит на средства за най-уязвимите. 

Протестите ескалираха, откакто, поради нежната парламентарна поддръжка, Макрон реши да прокара промяната посредством специфична конституционна процедура, която му разрешава да заобиколи гласуването в Националното заседание. Правителството на премиера Елизабет Борн бе осъдено с два вота на съмнение, които бяха отхвърлени, само че с малко.

Заради това опозицията на два пъти се обърна към Конституционния съвет в опит да спре промяната. Съветът трябваше да се произнесе дали настояването на опозицията дава отговор на законовите условия за осъществяване на референдум.

И двата опита поредно бяха отхвърлени. Според съвета препоръчаният референдум не дава отговор на законовите критерии, избрани от главния закон.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР