Пенсионерите ще започнат да получават пенсиите за месеца от 8-ми

...
Пенсионерите ще започнат да получават пенсиите за месеца от 8-ми
Коментари Харесай

Изплащането на пенсиите за този месец стартира от 8-ми януари

Пенсионерите ще стартират да получават пенсиите за месеца от 8-ми януари. Това оповестиха от Националния застрахователен институт (НОИ). Изплащането ще продължи до 22-ро число, прецизираха от там.

Припомняме, че тази година влизат редица промени, касаещи пенсионерите. Считано от 1-ви януари линията на беднотия у нас  Очаква се към 800 000 българи от уязвими групи да получат по-голям размер финансова поддръжка през 2024 година в резултат на това решение. От предходната година обществените помощи към този момент се дефинират според от линията на беднотия.

Наред с това според измененията в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за тази година в обсега на самоосигуряващите се към този момент са включени и записаните лица , извършващи активност по събиране на диворастящи гъби и плодове. Това важи за хората, които се обезпечават напълно за своя сметка за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел върху месечен застрахователен приход, който е в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

Освен това от 1 януари осигурителната вноска за закупуване на един месец застрахователен стаж за приключено висше или полувисше обучение, както и за недостигащ стаж при пенсиониране към този момент е 184,73 лева . Той съставлява 19,8% от новия най-малък месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се за един месец застрахователен стаж.

Други акценти от промените гласят, че от 1 януари тази година оптималният осигурителния приход стана 3750 лева . вместо досегашните 3400 лв.. От 1 юли 2024 година всички пенсии, отпуснати преди 1 януари т.г., ще бъдат осъвременени с 11% по така наречен " швейцарско предписание ". От същата дата минималната пенсия за стаж ще бъде 580,57 лева, а вдовишката добавка ще бъде 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Максималният размер на пенсията остава същият като през предходната година - 3400 лева
 От през днешния ден: 933 лева минимална заплата и 526 лева - линия на беднотия
От през днешния ден: 933 лева минимална заплата и 526 лева - линия на беднотия

От 1 юли пенсиите, отпуснати до края на 2023 година, ще се осъвременят с 11%
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР