Пенсионерите с инвалидна добавка ще получат по-малко пари през януари.

...
Пенсионерите с инвалидна добавка ще получат по-малко пари през януари.
Коментари Харесай

Пенсионерите с ТЕЛК с по-малко пари през януари

Пенсионерите с инвалидна добавка ще получат по-малко пари през януари. От тази година на мястото на инвалидните добавки те ще имат нов тип финансово подкрепяне, което ще се дава от обществените.

Промяната обгръща близо 340 000 пенсионери с ТЕЛК, взимали инвалидна добавка към 30 лв.. Досега добавките се изплащаха от Национален осигурителен институт, само че от януари към този момент ще ги изплаща Агенцията за обществено подкрепяне. Това обаче ще докара до закъснение на парите, тъй като обществените, за разлика от Национален осигурителен институт, изчакват да мине съответният месец и вършат заплащането в идващия. Януарската сума ще бъде платена до 15 февруари. Тя ще бъде в по-висок размер и ще се актуализира годишно, тъй като е обвързана с линията на беднотия, сподели общественият министър Бисер Петков по бТВ.

Минималният размер на помощта, която ще получават хората със степен на увреждане над 71% до 90%, е 52,20 лева, означи Петков. Голяма част от тези 340 000 пенсионери получават месечни добавки за обществена интеграция от Агенцията за обществено подкрепяне. По данни на АСП става дума за 290 000 души, те ще си получат добавките за  декември през януари и надлежно няма да имат никакви отговорности да вършат действия, тъй като по длъжностен път новите месечни помощи ще им бъдат изплащани, уточни министърът.

Действия би трябвало да подхващат към 50 000 пенсионери, които не получават месечни интеграционни добавки от АСП и с цел да получават новата месечна помощ, би трябвало да подадат заявление-декларация в дирекцията за обществено подкрепяне по сегашния си адрес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР