Пенсионерите под линията на бедност след последното преизчисление на пенсиите

...
Пенсионерите под линията на бедност след последното преизчисление на пенсиите
Коментари Харесай

Догодина една трета от пенсионерите ще са под линията на бедност

Пенсионерите под линията на беднотия след последното преизчисление на пенсиите на 1 октомври са малко над 306 хиляди, като съставляват общо 15% от всички. Това обаче внезапно ще се промени следващата година, когато линията на беднотия се подвига от 413 лева, колкото е сега, на 504 лева Така от началото на идната година пенсионерите под линията на беднотия ще доближат 665 хиляди, или близо една трета от всички. Тези данни изнесе служебният министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров.

Като цяло министърът акцентира, че това са най-вече пенсионери с наследствени пенсии, такива на повърхностен застрахователен стаж, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и понижена продуктивност и такива с трудов стаж в други страни.

По отношение на преизчислението, от 1 октомври най-голямо процентно нарастване са получили пенсиониралите се през 2008 и 2009 година, каквато бе и задачата – старите пенсии да бъдат осъвременени по отношение на отпусканите сега със подобен трудов и застрахователен стаж.
Всеки трети пенсионер получава нарастване на пенсията
Другата година за пенсии ще бъдат отделени с 3 милиарда лева повече по отношение на тазгодишния бюджет с помощта на двете покачвания – от 1 юли и от 1 октомври. Така общо за пенсии следващата година ще бъдат дадени към 11.1% от прогнозния БВП (БВП) на България за 2023 година

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпенсионери линия на беднотия повдигане на пенсии ниски пенсии ПоследниНай-четениЛични финанси 32 Догодина една трета от пенсионерите ще са под линията на беднотия Бюджет и финанси 500 Икономиката на Украйна е пред колапс Компании 344 Усъвършенстваният glo hyper X2 дебютира в България с невъобразим театър Компании 2117 Европейски фешън колос навлиза на Балканите Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР