Пенсионерите почти не се класират за получаване на месечни социални

...
Пенсионерите почти не се класират за получаване на месечни социални
Коментари Харесай

Гответе се. Много тежки финансови новини за почти всички българи. Ето какво ни очаква през зимата

Пенсионерите съвсем не се класират за приемане на месечни обществени помощи. Това е е дин от изводите в проучване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). В момента обществените помощи доближават до едвам 1% от популацията, като за 2020 година такива са взимали 76 000 души.

" Това са най-вече безработни, роми и хора, живеещи в дребни обитаеми места ", изясни икономистът Петър Ганев от ИПИ пред Pariteni.bg.

Данните на Агенцията за обществено подкрепяне в България демонстрират, че общият брой на бенефициентите на месечни обществени помощи е към 76 000 души - 45 000 възрастни и 31 000 деца. През 2020 година месечните помощи в страната, подкрепени средномесечно 23 702 случая на лица и фамилии, а изплатената сума е 28.4 млн. лева

Според икономистите повече пенсионери ще получават месечни обществени помощи, в случай че се увеличи обезпеченият най-малък приход, въз основата на който те се отпускат. Затова институтът предлага да се обвърже обезпеченият най-малък приход със междинния приход.

Най-добрият вид е ГМД да стане 20% от медианния приход или 150 лв. или двойно на настоящия размер. Ако това се направи, помощи ще могат да получават над 281 000 души. При пенсионерите от 1468 души с право на подкрепяне в този момент, ще станат 47272 души.

Най-много средства още веднъж ще получават безработните – над 108 000 българи, демонстрират още изчисленията на ИПИ.

Според икономистите в последните години казусът с приходите на пенсионерите се взема решение с пенсионната система, като се подвига минималната пенсия, вместо това да се прави през общественото подкрепяне.

Според данните на института обществените стратегии не са реагирали по време на рецесията. При еднократните обществени помощи имало смяна, само че те били несъществено малко.

" Има растеж на целевите помощи за отопление ", регистрира Богданов, като добави, че тематиката за отоплението е значима, тъй като има риск от 1 януари да има риск от сериозен растеж на парното и електрическата енергия. Новото в помощите е ваучерите за храна за пенсионерите, месечни целеви помощи с деца до 14-годишна възраст и еднократна финансова помощ за възпитаници, записани в 8 клас.

" Ако ноември или декември стане ясно, че ще има съществено повишаване на цените на електрическа енергия и се запазят цените на горивата, ще има напън да се промени методиката на помощите ", показаха от ИПИ.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР