Пенсионерите по болест са намаляли в Пловдивска област през последните

...
Пенсионерите по болест са намаляли в Пловдивска област през последните
Коментари Харесай

Пенсионираните по болест в Пловдивско намаляха, ето причинат...

Пенсионерите по болест са намаляли в Пловдивска област през последните шест години, сочат данни от Национален осигурителен институт.

През 2021г. те са 39 432, което значи се към този момент са с 3317 по-малко. За съпоставяне през 2015 година наброяваха 42 749, напомнят от Национален осигурителен институт.

Причина обаче не е подобряването на здравния статус на популацията, а стягане на изискванията, по които се дефинира процентът на увреждането. През годините бяха извършени редица промени в ТЕЛК. Първо беше въведено процентът на увреждане да не се получава на база сумиране на всички болести. Значение имаше само водещото увреждане. През 2019г. пък закона беше изменен по този начин, че ТЕЛК комисиите имат право да сумират болесттите, в случай че главното носи най-малко 50% и има още едно с толкоз. Така част от хората с увреждания, които са получавали инвалидна пенсия останаха без нея, тъй като паднаха под 50%. „ Едната ми ръка е отрязана. Преди години бях с 70% ТЕЛК, а след промените станах на 56%. Ще каже някои, че ми е израснала “, споделя Марин.

Въпреки по-малкото инвалидизирани пенсионери всяка пета пенсия в област Пловдив е инвалидна за общо заболяване. По данни на Национален осигурителен институт 39 432 от всички 186 933 пенсии са на хора с ТЕЛК. Сумата, която най-често получават, е до 300 лева Част от тях заработват и спомагателни пари, в случай че болестта им разрешава да се трудят.

Освидетелстването с ТЕЛК носи редица обществени привилегии с изключение на пенсията. Сред тях са безвъзмездна винетка, ваучър за паркиране и данъчни облекчения. Получават месечна финансова поддръжка, като размерът й зависи от линията на беднотия и % увреждане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР