Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1

...
Пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв. от 1
Коментари Харесай

Служебният кабинет зарадва преждевременно с 64 лв. увеличение на пенсиите

" Пенсиите ще се усилят приблизително с 64 лева от 1 октомври ". С това известие държавната пресслужба в четвъртък следобяд зарадва прибързано пенсионерите във връзка признатата актуализация на бюджетите на страната, на Национален осигурителен институт (Държавното публично осигуряване) и на здравната каса.

Ревизията фактически планува сходно нарастване на пенсиите, само че на този стадий няма никаква гаранция, че тя ще бъде утвърдена дефинитивно от Народното събрание. Първо, партиите в Народното събрание имат друга визия от служебното държавно управление за това по какъв начин да стане нарастването на пенсиите и от коя дата да важи то. Второ, в случай че скоро бъде образувано ново постоянно държавно управление, за което възможностите понижават, има възможност актуализацията, готова от служебното държавно управление, въобще да не се прегледа от Народното събрание.

Във разновидността на служебния кабинет от 1 октомври пенсиите ще се усилят приблизително с 64 лева, а междинният им размер през тази година ще доближи 550 лева Увеличението ще бъде приблизително с 12.5%, защото с смяна в Кодекса за обществено обезпечаване се планува тежестта за една година застрахователен стаж в пенсионната формула да се усили от 1.2 на 100 на 1.35 на 100. По този метод се покачва адекватността на новоотпуснатите пенсии, предизвиква се по-продължителното присъединяване на хората на пазара на труда и нараства процентът на заменяне на приходите от труд, твърди служебният кабинет.

С по-високата тежест на осигурителния стаж ще се преизчислят и всички пенсии, отпуснати преди 1 октомври 2021 година Със законопроекта се предлага от 1 октомври минималната пенсия за цялостен застрахователен стаж и възраст да се усили от 300 на 340 лева Това ще докара до повишаване с 13.3% на всички пенсии за трудова активност, избрани в най-малък размер. Сред тях са пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствените пенсии.

Максималната пенсия също ще се увеличи от 1440 лева на 1500 лева, в случай че бъде утвърден разновидността на служебния кабинет. Също от 1 октомври се предлага обществената пенсия за напреднала възраст да се усили от 148.71 лева на 170 лева По този метод ще се приложи обективен метод при актуализиране на приходите на всички пенсионери, защото с 14.3 на 100 ще се покачат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова активност - пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се пресмятат от размер на обществената пенсия за напреднала възраст.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР