Пенсиите на работещите пенсионери служебно ще бъдат преизчислени от 1

...
Пенсиите на работещите пенсионери служебно ще бъдат преизчислени от 1
Коментари Харесай

Пенсиите на работещите пенсионери служебно ще бъдат преизчислени от 1 април

Пенсиите на работещите пенсионери служебно ще бъдат преизчислени от 1 април от чиновници на Националния застрахователен институт. Но пенсионерите още през януари могат да изискат преизчисление.

Пенсиите за трудова активност на хората, които не престават да работят, служебно ще бъдат преизчислени от 1 април 2024 година Това става без да е належащо подаване на заявление от пенсионерите.

При преизчисляването се зачита в допълнение добитият от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането, надлежно - след последното преизчисляване на пенсията, за времето до 31 декември на миналата календарна година.

Стажът се зачита въз основа на данните, подавани от осигурителите, а за самоосигуряващите се - данните за импортираните от тях осигурителни вноски. Стажът се зачита въз основа на налични в осведомителната система на Национален осигурителен институт данни към 1 март на годината, в която се прави преизчисляването. За да бъде осъществено служебно преизчисляване от 1 април, пенсионерът би трябвало да е придобил най-малко един ден застрахователен стаж през миналата година.

Преизчисляването на пенсиите може да стане и с подаване на персонално заявление в Национален осигурителен институт от пенсионер, който е придобил в допълнение застрахователен стаж и застрахователен приход след пенсионирането, надлежно след последното преизчисляване на пенсията. В този случай преизчисляването също се прави годишно, само че периодите са разнообразни - от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката, като се вземат поради данните за импортираните осигуровки за времето до края на месеца на подаване на заявката и които са налични в осведомителната система на Националния застрахователен институт.

Още през януари работещите пенсионери може да изискат пенсиите им да бъдат преизчислени. Ако някой е подал такова заявление през последните четири години, то продължава да е в действие, и пенсията ще бъде преизчислена от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР