Пенсиите да не бъдат увеличавани през следващата година. Това е

...
Пенсиите да не бъдат увеличавани през следващата година. Това е
Коментари Харесай

Без увеличение на пенсиите догодина

Пенсиите да не бъдат увеличавани през идната година. Това е планувано в различния вид на бюджета, който е квалифициран от Министерството на финансите. В базовия вид бюджетният недостиг е 6,6% от Брутният вътрешен продукт на страната, което е повече от всевъзможни фискални правила. Затова от министерството са подготвили и различен вид с недостиг от 3%, заяви " Труд бг ".

Алтернативният бюджет планува анулация на всички понижени ставки на Данък добавена стойност, които бяха въведени поради пандемията, и опазване на размера на пенсиите през идната година. Предвижда се и нарастване на акциза за цигарите и стесняване на финансовите разноски.

Ако бюджетният недостиг през идната година е над 3% от Брутният вътрешен продукт това няма да попречи за влизането ни в еврозоната, стана ясно от думите на служебния министър на финансите. Оценката за готовността ни за влизане в еврозоната ще се прави на база осъществяването на бюджета за актуалната година. Освен това Брюксел е приел, че направените разноски поради Covid-19 не се взимат поради при оценка какъв е бюджетният ни недостиг. Така страната ни ще извърши изискванията за влизане в еврозоната.

Въпреки нарастванията на пенсиите обаче, доста хора остават под линията на беднотия. При сегашния размер на линията на беднотия от 413 лева, 485 хиляди души над 60 години имат по-ниски месечни приходи. При линия на беднотия от 504 лева, каквато ще бъде през идната година, 873 хиляди души над 60 години имат по-ниски приходи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР