Пенс оспорва твърденията на правния екип на Тръмп и казва, че Тръмп го е попитал „какво според него“ трябва да направят след изборите през 2020 г.

...
Бившият вицепрезидент Майк Пенс опроверга идеята, че бившият президент Доналд
Коментари Харесай

Бившият вицепрезидент Майк Пенс опроверга идеята, че бившият президент Доналд Тръмп само го е помолил да отложи преброяване на електоралните гласове на 6 януари 2021 г., за да се даде възможност за одит на резултатите от щатските избори, оспорвайки характеризирането на техните взаимодействия, направено от някои членове на правния екип на Тръмп.

„Това не се случи“, Пенс каза по време на интервю за „Face the Nation“, излъчвано в неделя.

„От средата на декември на президента започнаха да му казват, че имам някакви правомощия да отхвърлям или връщам гласове обратно в щатите, “ продължи той. „Нямах такава власт.“

беше обвинен за втори път по федерални обвинения. Това последно обвинение произтича от усилията му да остане на власт след загубата на президентските избори през 2020 г., усилия, които завършиха с насилствената атака срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

Обвинителният акт включва четири обвинения срещу Тръмп : заговор за измама на Съединените щати; заговор за възпрепятстване на официално производство; възпрепятстване и опит за възпрепятстване на служебно производство; и заговор срещу правата.

Едно от обвиненията срещу Тръмп е, че той се е опитал да привлече Пенс да използва церемониалната си роля в потвърждаването на преброяването на гласовете на изборите на 6 януари, за да „измамно отмени резултатите от изборите. "

"Никога в историята не е имало право на преценка на вицепрезидента, нито трябва да има", каза Пенс пред "Face the Nation.""Нямах право да отменя изборите и Камала Харис ще го направи нямат право да отменят изборите, когато ги победим през 2024 г."

Обвинителният акт се отнася до едновременни бележки, водени от вицепрезидента през седмиците преди 6 януари, когато прокурорите твърдят, че Тръмп многократно го е оказвал натиск да отхвърли електоралните гласове.

„От време на време, особено във важни моменти, имах практика да надраскам бележка или две в календара си, само за да я запомня и запомня и направих това в този случай“, каза той пред „Face the Nation“. „По принцип нямах практика да си водя бележки на срещи през четиригодишния период от време.“

Но „като се имат предвид важните събития, които се развиваха“, той си направи няколко бележки, за да си припомни казаното.

„От много рано, първия път, когато президентът повдигна въпроса с мен, че му беше казано, че имам право да отменя изборите, за да отхвърля или връщам гласове, аз му казах, знаех, че нямам такова правомощие“, каза Пенс.

„Наистина вярвам, че знаете, че никой, който някога се поставя над Конституцията, никога не трябва да бъде президент на Съединените щати“, добави Пенс.

Бившият вицепрезидент също си спомни случай преди Коледа 2020 г., когато Тръмп го попита „какво смята, че трябва да направим“.

„Бяхме само двамата в Овала Офис", каза Пенс.

„Спомням си, погледнах го и казах, виж, нека всички съдебни дела се разиграят, нека Конгресът да си свърши работата, да разгледа възраженията. Но в края на деня казах, ако изборите протичат в обратната посока, казах, че трябва да се поклоним, трябва да пътуваме из страната", каза той.

"И си спомням, президентът стои пред бюрото си , като ме слушаше много внимателно и никога няма да забравя начина, по който той просто ме посочи, сякаш, сякаш искаше да каже, че си струва да помислите върху това“, продължи Пенс. „Но не знам какво беше в ума му по това време.“

На въпроса дали би свидетелствал, ако делото срещу Тръмп отиде в съда, Пенс каза, че ще го направи, ако бъде призован.

„Ще отговорим на призива на закона, ако той дойде, и просто ще кажем истината“, каза Пенс.

Той също така добави, че „се надява“ Тръмп да получи справедлив съдебен процес в окръг Колумбия.

„Какъвто и да е резултатът от това обвинение“, каза Пенс, „знам, че изпълних дълга си онзи ден.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР