Пенчо Ангелов е член на Управителния съвет на БФ Волейбол.

...
Пенчо Ангелов е член на Управителния съвет на БФ Волейбол.
Коментари Харесай

Пенчо Ангелов: Мечтата ни е да имаме представител в CEV

Пенчо Ангелов е член на Управителния съвет на БФ Волейбол. Освен това оглавява и съдийската комисия. Пред формалния уебсайт на федерацията Ангелов разяснява свършеното през последната година и задачите в бъдеще.

- Г-н Ангелов, по какъв начин се промени работата на съдийската комисия, откакто Любо Ганев оглави федерацията?

- Новото управление на федерацията заявява огромно предпочитание и подготвеност за поддръжка, подкрепя организирането на предсезонни семинари. Договорихме с БФ Волейбол помощ за достигането на съдийската комисия на съвременно и качествено ново равнище. За тази цел се закупиха съответни софтуерни стратегии за организация на активността на арбитрите, както и възстановяване на тяхната визия посредством въвеждане на нови униформи.

- Имате ли картбланш да работите независимо?

- Имаме повече от цялостен картбланш. Не мога да опиша какъв брой елементарно се работи с Любо Ганев като президент на федерацията. Разбираме се без никакви проблеми. Любо е човек, който сортира екипа си и му дава опция да работи.

 STS 9944 1

- Как възнамерявате да повишите равнището на нашите съдии?

- За нас високото равнище на един арбитър е сложен фактор. Той зависи от способността му да води волейболни срещи, да усеща духа на играта, да е добре теоретически квалифициран, познавайки актуалните международни трендове, да познава и да работи добре с настоящите технологии. В тази връзка организираме семинари и образования за придобиване на нужните умения. Планираме и организацията на семинар с техническите делегати за възстановяване на тяхната работа и уеднаквяване на критериите за оценка. В ход е и програмата Академия за интернационалните съдии, където най-хубавите млади и евентуални рефери в България се приготвят за постигане на интернационално равнище.

- През есента имаше огромен семинар в София. Планирате ли нови?

- Семинарът с интернационалните съдии и делегати в София с гост-лектор Зорица Биелич мина повече от добре. Към тогавашния миг тя бе секретар, а към днешния ръководител на съдийската комисия на CEV. Освен престижа да бъде воден от толкоз почитан човек от европейската централа, имаше и сериозна практическа изгода. Планираме да организираме сходни конгреси най-малко един път годишно.

 n-335507

- Може ли федерацията да изпрати съдии на образование в чужбина?

- През последните 4 години изпращаме перспективни млади съдии на образования, проведени от CEV за способни и евентуални арбитри. Планираме при всички вероятни случаи да го вършим още веднъж. Имаме поддръжката на федерацията по стратегии, проведени от CEV и FIVB.

- Колко постоянно наши съдии свирят в европейските шампионати?

- В европейските шампионати последните години нашите съдии получават много влиятелни назначения - полуфинали и финали. За страдание ефикасното ни присъединяване на европейски и международни шампионати е малко. Имаме уверенията на федерацията, че ще спомага за възстановяване на присъединяване ни на сходни високи конгреси.

- Какво още липсва на нашите съдии?

- Нашите съдии са на доста високо интернационално равнище на познания и подготовка, което се признава от всички. За страдание последните години ни липсваше задоволително поддръжка и лоби, с цел да изявим качествата им.

- Кои са най-трудните отсъждания във волейбола?

- Най-трудните отсъждания във волейбола са тези, които изискват субективни решения - двойни удари, арестувана топка, надзор на дисциплината и така нататък Те изискват съдията да познава добре техническите детайли, да схваща актуалните трендове и да се оправя съвършено напрегнат.

- До какъв брой технологиите оказват помощ на съдиите?

- Технологиите имат за цел да улесняват работата на съдиите и треньорските щабове, само че за задачата би трябвало да се схващат добре. Непознаването на електронния протокол, посредством който се води мача, може да провокира съществени проблеми и даже пропадане на срещата. Видео чалънджът оказва помощ на съдиите за прекачване на напрежението и страстите върху справедлив фактор - видео камери и компютър, което дава опция за взимане на решения без напрежение и митинги.

- Какви цели сте си сложили до края на годината?

- Целите ни в световен мащаб постоянно са били за възстановяване на качеството, знанията и представянето на всички членове на НСКВ - съдии и делегати. Краткосрочните ни цели са безпроблемното положително привършване на шампионата и купите на страната, съдействието за присъединяване на интернационалните ни съдии на високи конгреси, а в средносрочен аспект - фантазията ни е със съдействието на БФВ да успеем да имаме представител в съдийската комисия на европейската конфедерация. Това би ни помогнало за поддръжката на интернационалните рефери при присъединяване им на европейски конгреси, както и ще даде предпочитание и подтик за развиване на младите съдии в страната.

volleyball.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР