ПекселсМинистър-председателката на Финландия Сана Марин каза, че се надява Западът

...
ПекселсМинистър-председателката на Финландия Сана Марин каза, че се надява Западът
Коментари Харесай

Сана Марин в Давос: Ако Украйна беше приета в НАТО по-рано, сега там нямаше да има война

Пекселс

Министър-председателката на Финландия Сана Марин сподели, че се надява Западът да се е научил по какъв начин да се оправя с Русия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Ако Украйна беше членка на НАТО, в този момент там нямаше да има война, сподели Марин през вчерашния ден на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария. Тя добави, че това е повода Финландия и Швеция да изявят предпочитание да се причислят към военния съюз.

" Искаме да се присъединим към НАТО, защото в никакъв случай повече не желаеме да има война във Финландия. С Русия преди сме били във война ", сподели Марин пред журналиста Фарид Закария.

Също по този начин е значимо да погледнем обратно към 2014 година, когато Русия нападна и окупира Кримския полуостров в Украйна, акцентира още премиерката на Финландия. Ако имаше по-твърд отговор от страна на Европейския съюз, в това число " доста по-строги ограничения ", тогава " резултатите от историята щяха да бъдат разнообразни ", добави Марин.

Тя съобщи още, че Финландия е подготвена да поддържа Украйна във войната с Русия толкоз дълго, колкото е нужно, било то година, две, пет, 10 или петнадесет години, съобщи Ройтерс. През 2022 година финландското държавно управление даде повече от 300 милиона евро в поддръжка на Украйна, като 190 милиона от тях бяха за доставяне с отбранителна техника. След десетилетия неутралитет Финландия и Швеция аплайваха за присъединение към западния защитителен съюз като отговор на съветската инвазия в Украйна през февруари предходната година. Въпреки това приемането им в блока изисква единомислещо утвърждение, а Турция и Унгария не са съгласни с допускането на страните в НАТО.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР