Пекин твърди, че американски гражданин, осъден на доживотен затвор в Китай, е бил награден шпионин, който е работил незабелязано десетилетия

...
Пекин твърди, че американски гражданин, осъден на доживотен затвор в
Коментари Харесай

Пекин твърди, че американски гражданин, осъден на доживотен затвор в Китай по-рано тази година, е награден шпионин, който е работил за американското разузнаване повече от три години десетилетия, докато засилва кампания, предупреждаваща гражданите да се пазят от чуждестранен шпионаж.

Джон Шинг-Уан Лунг, 78-годишен гражданин на САЩ, който също има постоянно пребиваване в Хонконг, беше осъден на доживотен затвор в затвора от китайски съд през май по обвинения в шпионаж.

Тогава властите не предоставиха подробности за неговия случай, освен че е бил задържан от служители на държавната сигурност през април 2021 г.

Месеци след присъдата, Министерството на държавната сигурност, главната цивилна шпионска агенция на Китай, заяви в публикация в социалните медии в понеделник, че Люн е бил вербуван от американските разузнавателни агенции през 1989 г. и е получил това, което нарече „медал за заслуги“ за голяма сума от разузнавателни данни, които той твърди, че е събрал.

Министерството обвини Люн, че е шпионирал китайски дипломати и китайски служители, посещаващи САЩ – включително чрез примамване на служителите в подслушвани хотели и използване на така наречените „медени капани“, за да ги изнудва.

Властите предоставиха минимални подробности за Leung, когато обявиха, че е осъден на доживотен затвор през май. Според изявление на съда по времето, когато той е бил арестуван от органите за държавна сигурност през април 2021 г.

CNN не може независимо да провери обвиненията срещу Leung и министерството не предостави допълнителни доказателства в подкрепа на своите твърдения. Случаи, включващи шпионаж – широко и неясно дефинирано обвинение – обикновено се разглеждат при закрити врати в Китай, където съдебната система има процент на осъдителни присъди над 99,9%.

В предишно изявление за Leung Държавният департамент на САЩ заяви, че е „запознат с осъждането на гражданин на САЩ в КНР (Китай) по обвинения в шпионаж.“

„Когато гражданин на САЩ бъде задържан в чужбина, отделът работи, за да предостави цялата подходяща помощ, включително съответен консулски достъп“, добави говорител.

Пекин и Вашингтон ескалираха обвиненията в шпионаж един срещу друг, след като полемиката около предполагаем китайски шпионски балон, свален от САЩ, допълнително разпали напрежението по-рано тази година.

През последните месеци Пекин също засили усилията си за противодействие на възприеманите чуждестранни заплахи и засили призивите към обикновените граждани да помогнат в усилията за разкриване на шпиони.

През август Министерството на държавната сигурност взе безпрецедентната стъпка за стартиране на публичен акаунт в WeChat, изключително популярното приложение за социални съобщения в Китай, което може да се похвали с повече от 1 милиард потребители. През седмиците след това министерството използва платформата, за да призовава многократно обществеността да остане бдителна и да докладва за подозрителна дейност на властите.

В явен опит да покаже, че тези заплахи са реални, министерството публикува два скорошни случая където китайски граждани бяха обвинени в шпионаж за ЦРУ, след като бяха вербувани, докато живееха в чужбина.

Очевидният пропаганден блиц идва само седмици след като директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза, че агенцията му е „постигнала напредък“ във възстановяването на своята шпионска мрежа в Китай, след като претърпя големи неуспехи преди десетилетие.

Подслушвани хотели и „капани за мед“

CNN по-рано разкри, че Leung е бил ветеран лидер на няколко про-пекински групи в района на Хюстън , който от години общува с високопоставени китайски служители. В Китай той беше възхваляван от държавните медии като „изключителен представител“ на „патриотичните“ китайци отвъд океана за насърчаване на обмена между САЩ и Китай.

В своя публикация в WeChat китайската шпионска агенция твърди, че Leung е патриотична китайска персона беше средство за получаване на достъп до китайското разузнаване.

В него се твърди, че САЩ са предоставили финансиране на Leung, за да поеме ръководни роли в множество задгранични китайски асоциации, за да повиши своя профил, и да пътува до Китай, за да организира благотворителни събития изглади имиджа си на „патриотичен филантроп“.

„С помощта на тези дегизировки Люн беше инструктиран от американските разузнавателни агенции да извършва шпионска дейност срещу нашата страна в голям мащаб“, каза министерството.

В публикацията се твърди, че Люн е работил като информатор на САЩ повече от три десетилетия, започвайки от 1989 г. Постът продължава с подробности за методите, които Люн е използвал за събиране на разузнавателна информация през това време, включително сближаване с китайски дипломати чрез хранене, празнични събития и дейности в задгранични китайски асоциации.

Министерството също така твърди, че Leung е наблюдавал отблизо посещенията на китайски служители в САЩ и ги е докладвал на своите ръководители.

„Следвайки планове, изложени от американската страна, [Leung] щеше да ги заведе в ресторанти или хотели, където американските разузнавателни агенции са инсталирали оборудване за наблюдение предварително, за да получат разузнавателна информация“, се твърди в публикацията.

„Той дори създаде мед капани в опит да принудят нашия персонал и да подтикнат към дезертиране,” добавя той.

Последните обвинения срещу Leung от Китай идват същата седмица, когато предполагаемият китайски шпионски скандал разтърси сърцето на британската политика.

Двама мъже бяха арестувани съгласно Закона за официалните тайни на Великобритания, на фона на съобщения, че парламентарен изследовател с предполагаеми връзки с високопоставени политици от Консервативната партия, включително министъра на сигурността Том Тугендхат, е бил арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Пекин.

< p>В неделя британският министър-председател Риши Сунак каза, че е изразил „много силна загриженост“ пред премиера на Китай относно потенциалното китайско влияние в британската демокрация, след като служител на парламента беше арестуван по подозрение в шпионаж в полза на Пекин.

Китайците посолството в Лондон отхвърли обвинението в шпионаж като „напълно изфабрикувано“.

За повече новини и бюлетини на CNN създайте акаунт на CNN.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР